Criza de angajaţi din România atrage tot mai mulţi muncitori din Asia
Guvernul vrea să rezolve problema crizei de angajaţi din ţara noastră cu muncitori asiatici. Anul acesta firmele din construcţii, turism, agricultură, dar şi alte domenii care se confruntă cu deficit de salariaţi vor putea angaja până la 20 de mii de persoane din afara Uniunii Europene.
Guvernul vrea să rezolve problema crizei de angajaţi din ţara noastră cu muncitori asiatici. Anul acesta firmele din construcţii, turism, agricultură, dar şi alte domenii care se confruntă cu deficit de salariaţi vor putea angaja până la 20 de mii de persoane din afara Uniunii Europene. Nepalezii şi vietnamezii care muncesc deja în ţara noastră spun că îşi vor aduce curând şi rudele.
Asiaticii încearcă să îi convingă pe patronii români că sunt o soluţie pentru criza de personal. Agenţiile ştiu deja ce caută nepalezii sau vietnamezii la noi.
Toţi clienţii noştri vă oferă mâncare gratuită, cazare gratuită şi transport gratuit până la locul de muncă.
România are nevoie de cel puţin un milion de angajaţi în toate domeniile. Pentru că unii patroni au epuizat căutările la noi...
Sagar este unul dintre nepalezii care, în urmă cu aproape un an, au ajuns în România.
În România, angajaţii asiatici câştigă şi de trei ori mai mult decât în ţările lor. De exemplu, cei de pe şantierele din construcţii.
În timp ce, în Vietnam, ei ar câştiga un salariu de 150 de dolari pe lună, adică puţin peste 600 de lei, în România câştigurile lor depăşesc două mii de lei pe lună.
Pe şantierele noastre lucrează muncitori veniţi din Vietnam, Filipine, Nepal, India, China sau Turcia. Cele mai recente date arată un număr de aproape 25 de mii de persoane din afara Uniunii Europene, care lucrează la noi. Doar anul trecut au venit în jur de 15 mii.
Anul acesta, firmele pot angaja până la 20.000 de persoane, față de 15.000 anul trecut, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern.
În acest timp, de la universităţi nu vin veşti bune. În construcţii, de exemplu, numărul studenţilor înscrişi anul trecut este aproape la jumătate faţă de 2009. Atât în Cluj, cât şi în Bucureşti. Cu toate că, de la începutul anului, salariul minim în construcţii a crescut la 500 de euro, adică 2.260 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰