Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cu peste 140 de mii de doze de vaccin în depozit, etapa I a imunizării anti-Covid se amână până la anul

Campania de vaccinare continuă în cel mai pur stil românesc. În a patra zi, avem deja o amânare şi imunizarea se mai face în doar câteva spitale din patru judeţe. Deşi majoritatea au vaccinul la uşă. România a primit ieri încă o tranşă de 140 de mii de doze. Motivele amânării până pe data de 4 ianuarie? Ba nu funcţionează platforma unde se înregistrează medicii vaccinaţi, ba nu au pe cine vaccina, pentru că toată lumea e în concediu.

de Corina Matlinschi

la 30.12.2020 , 19:51

  • Astăzi ar fi trebuit să se încheie vaccinarea personalului din spitalele de Boli Infecţioase şi să înceapă imunizarea pentru restul cadrelor medicale.
  • Mulți angajați din sistemul de sănătate sunt însă în concediu în această perioadă.

Cu peste 140 de mii de doze de vaccin în depozit, etapa I a imunizării anti-COVID se amână până pe 4 ianuarie în aproape toate judeţele din ţară. 

Azi ar fi trebuit să se încheie vaccinarea personalului din spitalele de Boli Infecţioase şi să înceapă imunizarea pentru restul cadrelor medicale.

Cristina Schipor, director DSP Constanța: ”Sunt multe persoane în concediu şi îşi doresc să se vaccineze şi ar fi foarte puţine persoane la serviciu efectiv şi nu ne putem permite să scoatem vaccinurile”.

Vezi și

Până acum, au primit serul aproape 6 mii de oameni

Aşa se face că, în Constanţa, au mai fost vaccinate doar 25 de persoane de la Spitalul de Boli Infecţioase şi campanie de imunizare se opreşte până la anul. Deşi motive de grabă ar fi. Peste 4300 de angajaţi din domeniile sănătăţii şi social s-au înscris pe lista celor care vor să se vaccineze şi numărul lor e în creştere.

Şi Suceava amână campania de vaccinare până luni. Motivul? Tot concediile de sărbători.

Gabriela Băncilă, DSP Suceava: ”Acest vaccin are o perioadă de stabilitate de cinci zile din momentul în care este decongelat. Există riscul să pierdem timp serios şi vaccin dacă nu se prezintă lume suficientă pentru vaccinare”.

Asta deşi pe lista de aşteptare sunt aproape 200 de doritori.

Şi în Cluj, cele 30 de mii de doze primite ieri pentru şase judeţe din regiunea de nord-vest vor sta în congelatorul spitalului militar până luni.

Irina Munteanu, subprefectul Clujului: ”Spre sfârşitul anului, personalul sanitar a reuşit să îşi ia câteva zile de concediu, după un an tulbure şi greu”. 

Probleme cu platforma de înscriere online la vaccinare

Raul Pătrașcu – managerul Spitalului Județean Timișoara: ”Din explicaţiile pe care le-am primit de la DSP e vorba de acea platformă naţională prin care se validează personalul vaccinat”.

Emilia Marcoci, directorul Spitalului Municipal Reghin: ”Aceşti oameni trebuie să fie programaţi online şi softul a fost făcut numai ieri”.

Astfel, din 41 de judeţe, campanie de vaccinare a continuat în 25 de centre din patru judeţe.

București, Timiș și Hunedoara nu au oprit vaccinarea

În Timiş, campania de vaccinare continuă şi de sărbători în patru spitale. Medicii nu au vrut să piardă timp preţios.

Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara: ”Ni s-a părut o pierdere de timp. După o discuţie cu DSP Timiş am hotărât, la insistenţele noastre, având o rată de dorinţă de vaccinare de 90%, am decis să începem să mai repede”

Nici în Hunedoara, vaccinarea nu s-a oprit. Primele doze de vaccin au ajuns azi dimineaţă la Deva. Un medic şi o asistenţă de la secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă au fost primii imunizaţi.

Silviu Roşu, medic primar ATI: Sa ne întâlnim sănătoși peste 15 ani să vedem dacă au avut efecte adverse. Eu nu cred”.

Şi în Capitală vaccinarea cadrelor medicale continuă.

La rând a stat şi un brancardier care a simţit pe pielea lui ce înseamnă COVID 19. O lună a fost internat cu o formă gravă a bolii.

Brancardier: ”Chiar am aşteptat vaccinul cu gândul că am fost bolnav, chiar îmi doream vaccinul să fiu bine să nu mai trec iar prin ce am trecut până acum”

La Institutul Marius Nasta, printre cei vaccinaţi a fost şi un student la Medicină. Tânărul de 23 de ani e voluntar la secţia de ATI Covid.

Nae Marian, student vaccinat: ”Mă simt mai în siguranţă nu neapărat pentru persoana mea, ci pentru părinţii mei”

”E primul tratament real pe care-l avem”

Medicii avertizează că este aşteptat un al treilea val al pandemie, aşa că populaţia trebuie vaccinată cât mai repede.

Cristian Oancea, manager Victor Babeş: ”Ţinând cont de tulpinile noi care circulă în UE e posibil ca in perioada urmatoare sa ne confruntam cu un asa zis val trei probabil februarie - martie, cel tarziu in aprilie”

Beatrice Mahler, manager Inst. Marius Nasta: ”E primul tratament real pe care-l avem împotriva infecţiei cu Sars-Cov-2”

Valeriu Gheorghiță: ”Dacă reuşim să activăm toate centrele de vaccinare spre sfârşit lunii ianuarie, începutul lunii februarie am putea trece în etapa a doua de vaccinare”.

Adică vor fi vaccinaţi seniorii şi personalului din domenii-cheie.

Corina Matlinschi Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Ştiri sociale » Cu peste 140 de mii de doze de vaccin în depozit, etapa I a imunizării anti-Covid se amână până la anul