Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum a aflat un tânăr IT-ist din Iași că este un urmaș al lui Ștefan cel Mare. Arborele său genealogic a ajuns până la anul 1260

Demers inedit al unui tânăr programator din Iaşi. Din dorinţa de a afla mai multe despre originile sale, a realizat arborele genealogic al familiei şi nu mică i-a fost surpriza. A adunat aproape 5.000 de rude iar printre ele s-ar număra chiar Ştefan cel Mare. 

de Redactia Observator

la 09.01.2022 , 21:06

Daniel: Din descendenţă maramureşeană, care vine pe partea bunicii mele paterne, a cărui tată este Grigore din Siliştea de Sus, care are pe mama sa Maria, născută Vlad de acasă, fiica lui Mihai Vlad economul. 

Pentru noi sunt doar nişte nume, dar pentru Daniel Cantoreanu înseamnă familia. Este din Neamţ dar locuieşte în Iaşi, are 32 de ani şi lucrează ca programator. În ultimii patru ani s-a ocupat de un proiect cu totul special - cine sunt strămoşii familiei şi de unde se trag ei. 

Daniel Cantoreanu: Am zis că trebuie neapărat să văd dacă şi poveştile mele din familie se adeveresc sau nu. 

Vezi și

A discutat cu rudele, a căutat în arhivele familiei, primăriilor şi bisericii, a cercetat documente vechi şi diferite cărţi. Cu timpul, a descoperit nu mai puţin de 4.800 de nume de rude mai apropiate sau mai îndepărtate. 

Pe acelaşi subiect

Daniel Cantoreanu: Cea mai dură poveste pe care o am este a unui strabunic, Gheorghe Cantoreanu, care a murit în închisoare la Aiud, în 62, fiind închis patru ani de regimul comunist. 

Istoricii privesc cu scepticism descoperirea lui Daniel

Arborele său genealogic a ajuns până la anul 1260. Printre înaintaşii lui Daniel se numără chiar nobili şi boieri. Altceva l-a şocat însă. 

Daniel: Ruda pe care am găsit-o este Iuga, voievod de Maramureş, care este fratele lui Bogdan I Descălecătorul, care este tatăl Margaretei sau Muşata, bunica lui Alexandru cel Bun, Alexandru Muşat, care este bunicul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Pot spune că sunt rudă cu Ştefan cel Mare.

Lucru care este o bucurie dar și o responsabilitate. Istoricii şi arhiviştii sunt însă sceptici cu privire la exactitatea datelor. 

Mihai Mîrza, arhivist: Pentru majoritatea populaţiei, un arbore genealogic pe mai mult de 7-8 generaţii, hai zece, nu se poate face decât în mod excepţional, cu totul rar. 

Daniel este însă sigur de cercetarea sa şi acum doreşte să adune toate informaţiile într-o carte. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Cum a aflat un tânăr IT-ist din Iași că este un urmaș al lui Ștefan cel Mare. Arborele său genealogic a ajuns până la anul 1260