Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Suntem campioni la numărul de accidente rutiere în care sunt implicaţi şi copii. Cum alegem scaunul de mașină pentru cei mici

În România, doar un copil din zece circulă cu maşina într-un scaun special. Suntem pe primul loc la numărul de accidente rutiere în care sunt implicaţi şi copii

de Redactia Observator

la 13.03.2018 , 21:45

În România, doar un copil din zece circulă cu maşina într-un scaun special. Suntem pe primul loc la numărul de accidente rutiere în care sunt implicaţi şi copii. Mulţi părinţi nu ştiu ce să aleagă, cum să monteze şi mai ales, ce amenzi pot primi dacă nu îi asigură pe cei mici în maşină. Reporterii Observator au vorbit cu specialiştii.

Ioana Chicet-Macoveiciuc, mamă: "Am avut o colegă a cărei fetiţă şi-a rupt ambele picioare în maşină. A fost un accident în urma căruia adulţii din maşină care erau prinşi în faţă, în centuri, nu au avut nici măcar o zgârietură."

Băieţelul Ioanei are trei ani şi jumătate. În maşină, e aşezat doar în scaunul special. Şi doar cu spatele la sensul de mers. Mama lui s-a documentat şi ne explică. 

Vezi și

Ioana Chicet-Macoveiciuc, mamă: "Este cea mai sigură variantă de plasare a scaunului, majoritatea accidentelor se întâmplă cu impact frontal. Corpul se duce foarte tare în faţă. Când el vine cu forţă în faţă şi capul i se duce foarte tare în faţă se pune o presiune foarte mare asupra gâtului."

Importantă nu e doar poziţionarea scaunului, ci şi alegerea lui, în funcţie de vârsta şi înălţimea copilului.

Coşuleţul sau scoica se foloseşte de la naştere până la aproximativ un an. E urmat de scaunul de maşină, poziţionat cu spatele la sensul de mers, pentru mai multă siguranţă. Dar şi cu faţa, după ce copilul împlineşte trei ani. De la patru-cinci ani, copiii sunt puşi pe un înălţător  Şi până la 12 ani, nu pot circula pe scaunul din dreapta faţă.

Părinţii care transportă necorespunzător copii cu o înălţime sub un metru şi 35 de cm riscă amenzi cuprinse între 390 şi 487 de lei.

Preţurile unui scaun de maşină pentru copiii încep de la 250 de lei şi ajung până la 500 de euro. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri sociale » Suntem campioni la numărul de accidente rutiere în care sunt implicaţi şi copii. Cum alegem scaunul de mașină pentru cei mici