Cum să "luptăm" cu teroriștii! Prima regulă într-o situație critică e conștientizarea pericolului
O secundă de atenţie şi o mişcare inspirată ne pot salva viaţa. Pe stradă, pe trecerea de pietoni sau chiar în cazul unui atentat, câteva reguli simple.
O secundă de atenţie şi o mişcare inspirată ne pot salva viaţa. Pe stradă, pe trecerea de pietoni sau chiar în cazul unui atentat, câteva reguli simple ne ţin departe de pericole. Reporterii Observator au simulat mai multe scenarii critice împreună cu un fost ofiţer al trupelor speciale.
"Flagelul ăsta în România nu a luat amploare, nu există, nu a luat amploare, dar sunt români care călătoresc. Chiar și românii au căzut victime acestor atentate." Aşa îşi începe cursul fostul ofiţer din trupele speciale. Doar o mână de oameni îl ascultă. Prea puţini, spune Dan Dumitru. Nu vrea ca oamenii să se teamă, ci doar să conştientizeze că, în lume, pericolul există. Prima regulă: omul obişnuit nu este super-erou şi nu trebuie să se lupte cu teroristul.
Ultimele atentate care au îngrozit Europa s-au produs aproape la fel: o maşină a intrat cu viteză în mulţimile de oameni. Instructorul şi-a luat inima în dinţi şi a pus în practică un astfel de scenariu, chiar dacă terorismul este un subiect delicat pentru români.
O altă regulă de aur este ca niciodată să nu alergăm spre trupele de intervenţie, atunci când ele intervin. În primele minute, până se face trierea martorilor, orice persoană poate fi considerată suspectă.
Doar anul acesta, 5 români au fost răniţi în atentatele din Londra şi Barcelona.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰