Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum se alege și cum se bea un coniac bun?

Bine ați venit în Cognac! Străbătut de râul Charente și situat la 400 de kilometri de Paris, orașul din vestul Franței este locul de naștere al băuturii rafinate care-i poartă numele. Și dacă vrei să te bucuri de ea în mod autentic, de-aici ar trebui să provină și sticla de coniac pe care o alegi.

de Redactia Observator

la 30.10.2019 , 23:15

Cum se alege și cum se bea un coniac bun Secretele coniacului - pixabay.com

Bine ați venit în Cognac! Străbătut de râul Charente și situat la 400 de kilometri de Paris, orașul din vestul Franței este locul de naștere al băuturii rafinate care-i poartă numele. Și dacă vrei să te bucuri de ea în mod autentic, de-aici ar trebui să provină și sticla de coniac pe care o alegi. În paragrafele ce urmează vei descoperi cum alegi coniacul, licoare preferată de Napoleon Bonaparte și prețuită de marii cunoscători.

Pleacă în această explorare în timp și spațiu știind un lucru esențial: coniacul este o băutură produsă dintr-un anumit tip de vin, făcut din anumiți struguri, din anumite zone din Franța. Distilarea se face de două ori, în vase de cupru, iar maturarea, în butoaie de stejar francez din Limousin sau Tronçais.

Coniacul este un brandy, iar brandy-ul este o băutură tare care-și are originile în secolul XV-lea. Navigatorii olandezi distilau vinurile cumpărate din regiunile Champagne și Borderies pentru a se asigura ca le conservă mai bine. Le-au denumit „brandwijn”, adică vinul ars.

Articolul continuă după reclamă

Aproape două secole mai târziu, un viticultor din regiunea Cognac pe nume La Rochelle a descoperit beneficiile dublei distilări și așa a apărut prima dată coniacul. Băutura dublu rafinată din struguri nobili avea să se îmbunătățească peste ani, iar procesul de fabricare să ajungă reglementat chiar de statul francez.

Cum se notează coniacul

În ciuda unei reglementări clare, băutorii amatori nu cunosc povestea din spatele literelor de pe sticle. Indiferent că te uiți după o sticlă de coniac la discount sau că vrei doar să te informezi pentru o achiziție viitoare mai deosebită, te va ajuta să distingi tipul și notele băuturii.

Deși există o serie de producători care folosesc steluțele, gradele de calitate sunt de fapt stabilite de Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC) și se notează astfel:

Very Special este de regulă echivalat cu trei steluțe. Este un coniac tânăr, adică învechit cel puțin 2 ani în butoaie.

Very Special Old Pale înseamnă că vei savura o băutură rafinată păstrată în butoaie cel puțin 4 ani.

Deși regula spune că acest tip de coniac a fost învechit peste 6 ani, de cele mai multe ori este o băutură extrem de fină care poate să-și fi petrecut chiar și 20 de ani în butoaie înainte de a fi îmbuteliată. 

Trebuie însă să știi că spre deosebire de vin, calitatea coniacului ține mai degrabă de proveniența licoarei, de struguri, de arome, nu atât de vârsta lui. De aceea când alegi coniacul este bine să iei în considerare și producătorii.

Cum alegi coniacul

De-o parte sunt producătorii cu decenii, dacă nu secole de istorie, care investesc foarte mult în promovarea produselor. Astfel, ai putea opta pentru Remy Martin, Martell, Hennessy sau Courvoisier, dacă ai o ocazie deosebită și un buget pe măsură.

Mai există însă și o serie de branduri cu mai puțin trecut, dar cu suficientă pricepere în a crea coniacuri deosebite. Poți alege coniacul de la Frapin, Hine, Delamain sau Tesseron.

Dacă ai pornit la acest drum, este mai degrabă important să te asiguri că regiunea de proveniență este cea corectă. De exemplu, Grande Champagne este considerată una din cele mai apreciate din regiunea Cognac și nu, nu are legătură cu băutura care-i poartă numele.

Cum bei coniacul?

Paharul pe care îl alegi pleacă de la un principiu. Coniacul este turnat și apoi plimbat încet pe pereții de sticlă cu un scop: își eliberează un pic din aburii de alcool pentru a lăsa loc suficient intensității aromei sale deosebite.

Practic te interesează un pahar umflat de tip pahar-lalea, pahar-balon sau, ceva mai recent, paharul care se clatină. Vei turna circa un deget, maxim două, și vei încălzi un pic licoarea ținând paharul în mână pentru câteva minute. Dacă vrei duci ritualul și mai departe, ai putea chiar să folosești o lumânare pentru acest proces de pregătire.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Cum se alege și cum se bea un coniac bun?