Antena Meniu Search
x

Curiozități despre București. Top 5 lucruri pe care probabil nu le știai despre Capitala Romaniei

Bucureştiul este unul dintre cele frumoase şi complexe oraşe ale României şi are o mulţime de secrete. Încărcat de istorie și reînviat de spiritul vibrant actual, despre București poți să afli mereu lucruri noi.

de Redactia Observator

la 11.04.2024, 17:20

Curiozități despre București
Curiozități despre București - Shutterstock

Bucureștiul este un oraș plin de contraste, pe care poți să îl descoperi cel mai bine plimbându-te pe străzile sale și vizitând multe dintre atracțiile pe care le întâlnești la fiecare pas. Iată câteva dintre curiozitățile pe care poate nu le știați despre capitala României.

Ştiai, de pildă, că …

- Legenda spune că numele orașului provine de la ciobanul Bucur, care în urmă cu multe sute de ani, trăia prin aceste locuri și era îndrăgostit de o tânăra de aici, pe nume Dâmbovița – numele pe care îl poartă astăzi râul care străbate capitala României.

- Bucureștiul a fost locuit cu peste 2000 de ani în urmă. Există ruine și relicve încă din anul 70 i.Hr. care dovedesc acest fapt. Chiar dacă are o asemenea vechime, prima menționare oficială s-a făcut abia în 1459 într-o scrisoare semnată de Vlad Țepeș.

Pe acelaşi subiect

- Datorită arhitecturii elegante de aici, Bucureștiul a fost numit “Micul Paris”. Între anii 1900-1930 era considerat unul dintre cele mai frumoase orașe europene.

- Cea mai veche gară din Bucureşti este Filaret, asta deşi o mulţime de bucureşteni nu ştiu că există. Chiar dacă este prima gară a oraşului, cea mai cunoscută este Gara de Nord din Capitală.

- În anul 1979 Bucureştiul era împărţit în 8 sectoare. Dar după reforma administrativă şi Decretul Consiliului de Stat din iulie 1979, numărul sectoarelor bucureştene a fost redus de la 8, la 6. 

- Pavajul staţiei de metrou Politehnica este pavat cu fosile marine. Poate că staţia de metrou, inaugurată în 1983, are doar 32 de ani vechime, însă plăcile de marmură şi granit cu care este pavată sunt mult, mult mai vechi. Acestea conţin fosile de acum 180 de milioane de an. 

- Hotel Intercontinentala fost ridicat în anii ‘70, fiind cea mai înalta cladire din capitala (25 de etaje). Iar in 1976 bucureștenii aveau și primul centru comercial:Unirea.

- Palatul Telefoanelor a fost construit într-un stil asemănător zgârie-norilor din America. Până în anii ’70 aceasta era cea mai înalta clădire din București.

- Prima femeie care a pedalat pe Calea Victoriei imbracata in pantaloni a fost Mita Biciclista? Ei bine, da, la sfarsitul secolului XIX, Mita Biciclista (pe numere sau real Maria Mihaescu) se plimba cu bicicleta pe Calea Victoriei ca sa-si mentina silueta. Avea pantaloni, cascheta de matase infasurata in voal alb si bicicleta cu ghidon de argint.

- Drumul de Lemn, astăzi, Calea Victoriei a fost primul drum construit în Bucureşti? Numai că noua stradă era pavată cu trunchiuri de copaci – de unde si denumirea de “pod”. Astfel a luat nastere Podul Mogosoaiei, noua strada fiind construita pentru a face legatura intre mosia voievodului Constantin Brancoveanu, Mogosoaia si palatul domnesc (aproape de Curtea veche). Capul Podului era in Piata Victoriei de astazi.

- Muzeul Theodor Pallady este una dintre cele mai vechi case comerciale din București și include astăzi și lucrări ale faimosului pictor român Theodor Pallady.

- Bucureștiul este al șaselea oraș ca mărime din Uniunea Europeană, după numărul populației care trăiește aici.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri sociale » Curiozități despre București. Top 5 lucruri pe care probabil nu le știai despre Capitala Romaniei