Antena Meniu Search
x

Video Decizie istorică în Biserica Ortodoxă Română. Arhiepiscopul Argeşului, Calinic, schimbă tradiţia de mii de ani a botezului

Decizie istorică în Biserica Ortodoxă Română. Arhiepiscopul Argeşului schimbă canoanele botezului. Înalt Preasfinţitul Calinic este primul prelat care vine cu soluţii după moartea bebeluşului din Suceava. Familia va decide dacă bebeluşul va fi afundat în întregime în cristelniţă. Iar preoţii tineri vor fi asistaţi de alţii mai experimentaţi, în momentul Sfintei Taine.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 12.02.2021, 19:38

Vezi și
  • Patriahia Română, însă, anunţă răspicat că nu va renunţa la întreita afundare a copiilor

Noile reguli arată că familia este cea care va hotărî dacă bebeluşul va fi afundat în întregime sau nu în apa sfintită. 

ÎPS Calinic: Mama este cea care hotărăște asupra celui născut, bineînțeles. Întotdeauna să o întrebăm, este dreptul ei ancestral...

Iar copilul nu se bagă niciodată cu față în sus în apă. A fost greşeala făcută de preotul de la Suceava care a botezat bebeluşul prematur, mort în urma cufundării. 

ÎPS Calinic: Dacă preotul de la Suceava avea pe cineva, să te sfătuiești, să te sprijini, e complicat cu un singur preot să săvârșească taina Sfântului Botez. Dacă îl apucă un Parkinson și începe să îi tremure mâna, poate să clacheze și să scape copilul. 

Înalt Preasfintitul Calinic recunoaşte că a trecut peste canoane și a cerut, deseori, ajutorul altor preoți pentru scufundarea copiilor. 

ÎPS Calinic: Eu nu am îndrăznit sa fac singur botezul. Am chemat preotul vecin cu experiență și l-am asistat. Ții în brate un necunoscut. E riscant, trebuie o grijă deosebită. Când botezi, nu cunoști. 

Patriarhia Română nu vrea schimbarea canoanelor bisericești

Preoţii nou hirotoniţi au nevoie de sprijinul unui preot mai experimentat. Patriarhia Română spune clar că nu ia în calcul schimbarea protocolului vechi de mii de ani.  

"Nu este și nu va fi vorba despre schimbarea ritualului, ci de adecvarea înțeleaptă a acestuia la anumite situații. Botezul Ortodox se (va) face prin întreită "afundare", cu excepțiile dictate de starea de necesitate în care se poate regăsi un prunc", spune Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. 

Arhiepiscopul Argeşului este prima şi singura faţă bisericească din România care vorbeşte despre reforma Botezului.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: Vă spun sigur că nu există nicio regulă. Regulile sunt de două mii de ani și așa rămân. 

Prea târziu și prea puțin pentru bebelușul mort din Suceava

Drama familiilor însă nu poate fi ştersă de nicio regulă bisericească sau medicală. Familia bebeluşului prematur din Suceava nu îşi explică nici acum ce s-a întâmplat.

Tatăl copilului mort: Dacă îl băga pana la nivelul urechilor nu era suficient? Îl băga pana la nivelul urechilor si nu avea nicio problema cu respiraţia! 

În câteva minute, copilului i s-a făcut rău şi a ajuns la Terapie Intensivă. A doua zi, bebelușul a murit

Biserica Ortodoxă Română transmite că legătura dintre părinţi, medic şi preot trebuie să fie una mai strânsă. Preotul trebuie să fie informat și să se informeze la rândul lui despre starea medicală a copilului.

Sfântul Sinod se va întruni la finalul acestei luni şi va discuta procedura finală pentru Sfintele Taine. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Stiri sociale » Decizie istorică în Biserica Ortodoxă Română. Arhiepiscopul Argeşului, Calinic, schimbă tradiţia de mii de ani a botezului