Delta Dunarii, departe de frumusetea din filmuletele pentru turisti
Delta Dunarii, in varianta virtuala, ii fascineaza pe straini. Fotografiile profesioniste, spoturile, filmele de prezentare ii atrag pe turisti. Insa cand vin in rezervatie, realitatea este alta
Pe internet te convinge usor sa mergi intr-o vacanta. Doar ca, vorba proverbului: "Socoteala de acasa, nu se potrivestecu cea din targ".
Mormane de gunoaie, case care stau sa cada, oameni bolnavi care beau apa din Dunare. E saracie lucie. Localnicii traiesc aproape ca in Evul Mediu. Asta e realitatea din spatele filmuletelor virtuale. Cea pe care o descopera si turistii, abia dupa ce ajung in Delta. Pe ulitele satele vezi rar un copil. Au ramas doar batranii. Putini si ei.
In comuna Ceatalchioi, populatia s-a injumatatit in ultimii 20 de ani. E situata la 20 de kilometri de Tulcea. Chiar si asa, oamenii tot rupti de civilizatie sunt. Delta Dunarii e cea mai mare rezervatie naturala din Europa. Teoretic, ar trebui sa atraga zeci de mii, poate chiar sute de mii de turisi, pe an. Practic, cine ajunge aici, se loveste de gunoaie.
In Delta Dunarii nu exista gropi de gunoi amenajate, asa ca toata lumea arunca resturile, pe unde apuca. Plaja din oras e un exemplu clar. Apa menajera se intoarce in fluviu, fara sa fie epurata. La statia de epurare din Sulina, se lucreaza de aproape cinci ani.
Doar pe hartiile oficialilor e functionala. Intr-o adresa scrisa trimisa reporterilor Observator, mai marii de la Consiliul Judetean Tulcea se lauda cu statia de la Sulina.
In urma negocierilor de aderare, Romania si-a luat angajamentul ca la fiecare aglomerare umana, cu mai mult de 10.000 de locuitori sa construiasca o statie de epurare. Avem putin peste 400 de statii, dintre care doar 15 la standarde europene. Autoritatile promit ca vor lua masuri.
“Avem in vedere, ca pentru perioada 2014-2020 sa realizam un proiect integrat de dezvoltare a Deltei Dunarii. In Delta Dunarii e o biodiversitate. Pe langa aceasta minunata oaza, exista oameni. Trebuie sa ne gandim ca oamenii trebuie sa aiba acces la servicii de sanatate, la servicii de educatie”, a declarat Rovana Plumb, ministrul Mediului.
Pana cand Delta Dunarii nu va fi trecuta pe lista prioritatilor, localnicii vor trai de o zi, pe alta, flora si fauna se va imputina, iar Romania va pierde turisti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰