Observator Special: Dependenta de operatiile estetice naste monstri
Vizitele in cabinetele chirurgilor esteticieni au devenit ceva normal pentru romani! Nu doar femeile, ci si barbatii apeleaza la "frumusetea din bisturiu sau din seringa", din dorinta de a-si mentine tineretea
Totusi, daca intentionati sa apelati la ajutorul unui plastician, e indicat sa alegeti un specialist cu renume. O sa-mi spuneti ca acestia au tarife mari. De acord, dar stiti ce se intampla daca mergeti la un oarecare inarmat cu o seringa? Poate sa va produca o pareza faciala sau chiar sa va orbeasca.
Medicina moderna poate scapa pe oricine de complexe. Desigur, cu conditia ca persoana respectiva sa aiba un buget considerabil, pentru a-si face modificarile dorite. Nu intotdeauna se ajunge la cutit, mai ales daca pacientilor le este frica de operatii. Dar si metodele neinvazive au regulile lor.
"Daca vorbim despre interventii estetice injectabile sau interventii laser, in primul rand ar trebui facut un screening al pacientei inainte de a suferi o astfel de interventie si in multe situatii e necesar si un consult psihologic", ne sfatuieste Oana Spanu, medic specialist dermato-venerice. Asta pentru ca exista femei care nu mai pot trai daca nu isi fac interventii estetice. "Exista o oarecare dependenta la modul ca in momentul in care ne tratam o anumita problema a fetei sau a corpului si rezultatele sunt spectaculoase dupa o astfel de interventie. Exista dorinta de a recurge din nou la o astfel de interventie pentru a reveni la rezultatele favorabile anterioare".
Bineinteles, daca medicul i-a facut pacientului un tratament cu botox azi, va refuza sa-i faca inca unul saptamana viitoare. Ce fac, in aceste conditii, dependentii de interventii estetice? Cauta un alt specialist. Si nu de fiecare data nimeresc unde trebuie. "Exista si astfel de persoane, in general in saloane de cosmetica se pot efectua astfel de interventii de catre persoane care nu cunosc anatmonia fetei, folosesc ustensile nepotrivite ace de dimensiuni mai mari si pot leza vasele si nervii necunoscand pozitia anatomica a acestora", mai spune Oana Spanu.
In final, problema poate fi de ordin legislativ. Acidul hialuronic si toxina botulinica sunt incadrate la categoria "cosmetice", asa ca pot ajunge pe mana oricui. Iar de aici, pot aparea o gramada de probleme neprevazute. "Riscurile sunt atunci cand injectarea se face de catre o persoana care nu cunoaste foarte bine anatomia fetei si se pot atinge atat nervi, cat si vase de la nivelul fetei. Daca vorbim despre injectarea de toxina botulinica, injectata incorect sau intr-o cantitate nepotrivita poate sa duca lactoza palpebrala, coborarea ploapei superioare sau inferioare si la simetrie faciala. Daca vorbim despre filare, despre tratamentele cu substante care dau volum fetei sau care trateaza ridurile din jumatatea inferioara a fetei , complicatiile pot fi de tipul infectiilor locale sau reactiilor alergice. In ceea ce priveste injectarea cu acid hialuronic in jurul ochiului, in zona perioculara exista risc de embolie, de injectare intraarteriana cu necroza practic un proces care va bloca circualatia in acea zona".
Din pacate, exista femei care - din cauza ca au fost refuzate de medici, pentru ca suferisera prea multe operatii - au decis sa se infrumuseteze singure, cu ce aveau prin bucatarie. Spre exemplu, o coreeanca si-a injectat ulei de gatit in fata, iar rezultatul este de-a dreptul socant: "necroza de tesut cu pierderea tesutului cutanat, pierderea musculaturii, a tesutului adipos situat sub tesutul cutanat si cicatrice retractila extrem de inestetica si care nu mai poate fi reparata decat intr-o foarte mica masura".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰