Video Elevii, părinţii şi profesorii aşteaptă un răspuns clar despre obligaţiile pe care le au odată cu reîntoarcerea în şcoli
Şcoală cu testare. În mai puţin de zece zile ar trebui să ştim dacă elevii se întorc sau nu în bănci. Doar că încă nu e nimic concret. Se discută, spre exemplu, că dacă un elev se îmbolnăveşte, toată clasa trebuie testată. Nu se ştie însă cine ar trebui să asigure testarea sau dacă elevii intră sau nu în carantină. Iar părinţii deja nu mai ştiu ce să creadă.
- Oficialii vorbesc însă şi despre măsuri noi
- Elevii sunt ceva mai optimişti
Cu mască, distanţare şi dezinfectant. Aşa ar putea începe şcoala în bănci. Inclusiv în Bucureşti.
Raed Arafat, secretar de stat in MAI: "Nu vă spun că la acest moment şcolile merg mai departe în ideea de redeschidere în scenarile care le ştim care vor fi poate cu anumite modificari. La acest moment, deschiderea în acest scenariu dacă rămânem în acest scenariu, la cifra asta, şcolile se vor deschide în scenariul codului galben".
Oficialii vorbesc însă şi despre măsuri noi
Conform primelor planuri ale ministerelor, odată ce un copil este depistat pozitiv, atunci întreaga clasă merge la testare - chiar şi cei care nu au fost în contact direct cu elevul infectat.
Rămân totuşi neclarităţi. Elevii ar putea fi testaţi, doar că nu prea se ştie cine va face asta. Ministerul Educaţiei susţine testarea, dar spune că n-are oameni pentru aşa ceva.
Sorin Cîmpeanu: "Aşteptăm cu interes detalii despre acest proiect prin care ministerul Sănătăţii a propus să se organizeze şi o testare. Testarea este un act medical".
Aşa că părinţii sunt în continuare confuzi. Într-un sondaj de pe site-ul observatornews.ro, peste jumătate au spus că nu sunt de acord cu reîntoarcerea elevilor în bănci pe 8 februarie.
În condiţiile în care în Bucureşti sau în alte oraşe mari avem un număr de peste 35-36-37 chiar 38 de copii la clasă nu putem vorbi de asigurare a acestei distanţe. Aveţi încredere în felul în care se va organiza o eventuală deschidere a şcolilor? Se pare că o mare încredere nu cred că există.
Iar cei care sunt pregătiţi să îşi trimită copiii la şcoală, o fac cu inima strânsă.
Oamenii nu mai au încredere. Dacă s-ar spune verde n faţă concret asta avem de făcut facem asta asta asta cu subiect şi predicat vă spun că lumea avea mult mai multă încredere.
Elevii sunt ceva mai optimişti
Rareş Voicu, consiliul elevilor: "Cred că e important să reluăm conversaţiile pe care le aveam în vară. Legat de siguranţa elevilor în şcoli, legat de materialele de protecţie din şcoli. Hai să ne uităm un pic: câte şcoli au cabinete şcolare proprii, câte şcoli au cabinete medicale care au şi personal care să fie acolo pe durata programului şcolar şi după aceea să ne gândim la ce putem face legat de măsurile educaţionale".
Discuţiile privind deschiderea şcolilor vor avea loc pe 2 februarie. Tot atunci, cei doi miniştri responsabili de întoarcerea elevilor la şcoală, al Educaţiei şi al Sănătăţii, vor semna un ordin comun în care vor fi specificate clar toate măsurile sanitare ce trebuie respectate de către elevi şi profesori. Momentan, potrivit informaţiilor Observator, încă nu s-a discutat despre ele.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰