Video

Elevii, părinţii şi profesorii aşteaptă un răspuns clar despre obligaţiile pe care le au odată cu reîntoarcerea în şcoli

De Andre Rotaru.
Publicat: 22.01.2021, 21:04.
Actualizat: 22.01.2021, 21:33

Şcoală cu testare. În mai puţin de zece zile ar trebui să ştim dacă elevii se întorc sau nu în bănci. Doar că încă nu e nimic concret. Se discută, spre exemplu, că dacă un elev se îmbolnăveşte, toată clasa trebuie testată. Nu se ştie însă cine ar trebui să asigure testarea sau dacă elevii intră sau nu în carantină. Iar părinţii deja nu mai ştiu ce să creadă.

Cu mască, distanţare şi dezinfectant. Aşa ar putea începe şcoala în bănci. Inclusiv în Bucureşti.

Raed Arafat, secretar de stat in MAI: "Nu vă spun că la acest moment şcolile merg mai departe în ideea de redeschidere în scenarile care le ştim care vor fi poate cu anumite modificari. La acest moment, deschiderea în acest scenariu dacă rămânem în acest scenariu, la cifra asta, şcolile se vor deschide în scenariul codului galben".

Oficialii vorbesc însă şi despre măsuri noi

Conform primelor planuri ale ministerelor, odată ce un copil este depistat pozitiv, atunci întreaga clasă merge la testare - chiar şi cei care nu au fost în contact direct cu elevul infectat.

Rămân totuşi neclarităţi. Elevii ar putea fi testaţi, doar că nu prea se ştie cine va face asta. Ministerul Educaţiei susţine testarea, dar spune că n-are oameni pentru aşa ceva.

Sorin Cîmpeanu: "Aşteptăm cu interes detalii despre acest proiect prin care ministerul Sănătăţii a propus să se organizeze şi o testare. Testarea este un act medical".

Aşa că părinţii sunt în continuare confuzi. Într-un sondaj de pe site-ul observatornews.ro, peste jumătate au spus că nu sunt de acord cu reîntoarcerea elevilor în bănci pe 8 februarie.

În condiţiile în care în Bucureşti sau în alte oraşe mari avem un număr de peste 35-36-37 chiar 38 de copii la clasă nu putem vorbi de asigurare a acestei distanţe. Aveţi încredere în felul în care se va organiza o eventuală deschidere a şcolilor? Se pare că o mare încredere nu cred că există.

Iar cei care sunt pregătiţi să îşi trimită copiii la şcoală, o fac cu inima strânsă.

Oamenii nu mai au încredere. Dacă s-ar spune verde n faţă concret asta avem de făcut facem asta asta asta cu subiect şi predicat vă spun că lumea avea mult mai multă încredere.

Elevii sunt ceva mai optimişti

Rareş Voicu, consiliul elevilor: "Cred că e important să reluăm conversaţiile pe care le aveam în vară. Legat de siguranţa elevilor în şcoli, legat de materialele de protecţie din şcoli. Hai să ne uităm un pic: câte şcoli au cabinete şcolare proprii, câte şcoli au cabinete medicale care au şi personal care să fie acolo pe durata programului şcolar şi după aceea să ne gândim la ce putem face legat de măsurile educaţionale".

Discuţiile privind deschiderea şcolilor vor avea loc pe 2 februarie. Tot atunci, cei doi miniştri responsabili de întoarcerea elevilor la şcoală, al Educaţiei şi al Sănătăţii, vor semna un ordin comun în care vor fi specificate clar toate măsurile sanitare ce trebuie respectate de către elevi şi profesori. Momentan, potrivit informaţiilor Observator, încă nu s-a discutat despre ele.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Social • ieri la 22:45
Foto
Centrul Vechi ar putea deveni istorie. Zeci de terase s-ar putea închide, după noile decizii luate în Consiliul General
recomandari pe a1.ro
Au doborât recordul pentru cea mai mare familie. Câți copii are familia și cât de mult costă doar mâncarea lor
Social • ieri la 17:29
Foto
Roata panoramică din Constanţa devine istorie

Top știri

Animație: Cum s-a petrecut accidentul în care a murit tânărul polițist Ionuţ Negrilă. Motocicleta s-a rupt în două
1
Eveniment • ieri la 19:11

Nesăbuinţa cu care s-a avântat în trafic l-a costat viaţa pe Ionuț Negrilă, un tânăr poliţist-motociclist. Avea viteză și, foarte posibil, făcea întrecere cu un alt motociclist, tot poliţist. Ambii erau în timpul liber.

PARTENERI
Cu ce probleme se confruntă Adela Popescu, însărcinată în 20 de săptămâni: ”Perioadă dificilă, analize de sânge, ecografii”
spynews.ro
Dezvăluiri incredibile! „Eu știu foarte mulți politicieni care...”
gandul.ro
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 28 februarie 2021. Peștii trebuie să se preocupe de propria persoană. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
În ciuda speculațiilor, Leticia Calderon devăluie că relația dintre copiii ei și tatăl lor este una foarte strânsă
tvhappy.ro
O mai știi pe Nadine? Ce viață chinuită a avut. Uite ce a ajuns să facă ACUM
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
Acuzat de minciună de George Simion, Gigi Becali a reacţionat dur: "E prea mic!" Dezvăluiri incredibile: "I-am dat şi soţiei lui un birou, că ea e nu ştiu ce pictoriţă!"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Relația care a nedumerit Internetul. Cum reușesc 3 tineri ”foarte îndrăgostiți” să formeze un ”cuplu” cu 2 femei și un bărbat
A1.RO
Creatura ciudată găsită de un pescar a pus pe jar internetul. Ce este vietatea din imagine și de ce vor toți să o cumpere
A1.RO

TV

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte
TV • la 08:21
Video

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte

Emoţii la cote înalte în cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbăta aceasta, de la 20:00, la Antena 1. Sub...