Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Dieta fără gluten poate fi un pericol pentru sănătate. Riscăm să ne îngrăşăm şi chiar să dezvoltăm diabet de tip 2

Dieta fără gluten ne poate distruge şi silueta, şi sănătatea! Riscăm să ne îngrăşăm şi chiar să dezvoltăm diabet de tip 2.

de Redactia Observator

la 19.04.2018 , 20:52

Dieta fără gluten ne poate distruge şi silueta şi sănătatea! Riscăm să ne îngrăşăm şi chiar să dezvoltăm diabet de tip 2, dacă eliminăm glutenul fără să avem intoleranţă. Şi mulţi români o fac şi chiar plătesc bani grei pentru pâinea, pizza sau cozonacul fără gluten, convinşi că proteina prezentă în cereale le face rău. Total greşit, spun medicii.

Pentru că moda produselor fără gluten a luat amploare, restaurantele ţin pasul cu cererile clienţilor. 

Glutenul este acea proteină lipicioasă din cereale, care dă elasticitate aluatului. Deşi produsele fără gluten ar trebui consumate doar de persoanele care au intoleranta la această proteină, tot mai multi oameni au inceput sa le comande, convinsi ca glutenul le face rau. 

Vezi și

Medicii spun că doar unu la sută din populaţie are o intoleranţă dovedită la gluten. Boala se numeşte celiachie. Organismul bolnavilor vede în această substanţă o ameninţare şi provoacă o reacţie autoimună severă. 

Studiile arată însă că 13 la sută din oameni doar cred că au o sensibilitate la gluten şi ajung să consume produse specifice, care costă şi de patru ori mai mult, fără să ştie că îşi pun sănătatea în pericol. 

Florin Bălănică, nutriţionist: "Daca eliminam glutenul din acele produse, evident vom elimina structura proteica principala si atunci daca acele cereale fac parte din alimentatia noastra zilnica, vom lua in greutate."

Daniel Osmanovici a încercat o gamă largă de produse fără gluten, de la paste şi pâine, până la deserturi, dar s-a întors la alimentele clasice.

Daniel Osmanovici: "N-am simtit nicio diferenta, nici in plus, nici in minus, sunt produse foarte gustoase si, ca in cazul oricarei mancari, e vorba de cum e preparata."

Studii recente arată că senzaţia de prea plin şi durerile abdominale, asociate în mod obişnuit consumului de gluten, ar fi cauzate de fapt de alte elemente prezente în alimente, denumite fructani. 

Florin Bălănică, nutriţionist: "Tot ce inseamna carbohidrat, indiferent ca vorbim de cel din fructe cum ar fructoza reprezinta o cauza de fermentatie. In momentul in care avem acest proces de fermentatie, implicit senzatia de balonare, de prea plin, umflat."

Un conţinut mare de fructani se găseşte în mod natural în grâu, usturoi, ceapă, fasole, pere, mere, mango, conopidă şi varză. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Dieta fără gluten poate fi un pericol pentru sănătate. Riscăm să ne îngrăşăm şi chiar să dezvoltăm diabet de tip 2