SPECIAL!!! Din 2014, strainii vor cumpara terenuri in Romania fara restrictii
Din 2014, Romania ar putea deveni prima tara aeriana! Anul viitor marcheaza momentul in care strainii vor putea cumpara terenuri agricole fara restrictii
Au cumparat si pana acum, doar ca - din 2014 - nu va mai fi nevoie sa aiba o firma cu sediul in Romania, va fi nevoie doar de bani. Acest lucru va duce, spun unele voci, la prabusirea agriculturii romanesti. Preturile terenurilor vor urca, iar productiile vor lua calea strainatatii. In Botosani, presedintele consiliului judetean a facut deja apel la oameni sa lase achizitiile de utilaje si sa cumpere teren. Altfel, nu prea vor mai avea ce sa munceasca cu utilajele.
Pe un camp din Botosani, colbul se ridica la orizont. Zeci de combine si de semanatori perie pamantul. E sezonul insamantarilor. Ar putea fi ultimul. Nu ca oamenii s-ar lasa de munca, doar ca s-ar putea sa nu mai aiba ce munci. Din 2014, vanzarile de terenuri catre straini vor fi la liber. Asa ca autoritatile locale incurajeaza oamenii sa cumpere pamant, nu utilaje. "Pe mine ma ingrijoreaza, pentru ca oricum la nivelul judetului Botosani, cea mai mare suprafata de teren este achizitionata de cetatenii straini", a declarat Florin Turcanu, presedintele Consiliului Judetean Botosani.
Momentan, din cele 300.000 de hectare de teren arabil din judet, 25.000 sunt deja vandute cetatenilor straini. E putin, dar cifra s-ar putea dubla sau tripla, pana cand taranul roman nu va mai fi taranul roman. Va fi doar un om care a avut pamant si l-a vandut.
De cand cu infama criza, oamenii se bucura de fiecare leu in plus, iar strainii vor da atat cat trebuie pentru ca - pana in final - pamantul nostru nu va mai fi al nostru, ci al lor. La fel si recoltele. Si e doar varful icebergului. "Daca cetatenii straini, din 2014, vor veni si au dreptul sa vina in Romania sa achizitoneze teren, persoanele fizice, terenul va fi foarte scump, si atunci fermierii nostri nu vor mai avea posibilitatea sa achizitioneze teren la un pret atat de mare", a mai declarat Turcanu.
Nu doar ca nu vor putea sa achizitioneze, dar s-ar putea sa nu mai aiba aiba ce sa achizitioneze. Dar din istoria recenta, nu invatam. Romanul tinde sa uite cate sute de hectare au fost lasate parloaga de investitorii straini care ne-au cumparat pamanturile la preturi de nimic. Ce e de facut? "Ca o recomandare pentru producatorii agricoli din judetul Botosani, le putem sugera sa se asocieze in exploatatii agricole puternice, la nivel comunal, la nivel judetean, pentru, stiu eu, a dezvolta o agricultura puternica in judetul nostru", a spus Cristian Delibas de la Directia Agricola, Botosani.
"Imi propun sa ajut fermierii botoseneni sa achizitioneze terenuri pentru ca acesti oameni s-au nascut aici, traiesc aici si vor fi inmormantati in judetul asta", a mai zis Florin Turcanu. Ajutor cu forta nu prea se poate, oricat ne-am dori. In alte tari, investitorii care vin in Romania au dobanzi preferentiale. La noi in tara, au dari cat mai multe, iar pana cand oamenii nu se vor organiza, strainii vor putea profita nestingheriti.
Pentru agricultorul roman, alta e problema deocamdata. Nu are cu ce sa lucreze pamantul pe care-l are. Asa ca investeste in utilaje. Desi este constient ca pamantul ii va fi luat de sub picioare. "In utilaje investim pentru ca perioada de lucru este scurta. Daca nu ai utilaje, nu te poti descurca. In doua saptamani, primavara trebuie sa rezolvi totul. Neavand utilaje performante, nu mai poti face fata", povesteste Razvan Simion, inginer agrotehnic.
Doar ca, atunci cand va vrea sa investeasca in pamant, ar putea fi prea tarziu, iar utilajele cumparate vor deservi doar strainilor care au vazut in tara noastra ce n-au vazut romanii. Ca suntem un El Dorado al agriculturii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰