Antena Meniu Search
x

La doi ani după INCENDIUL ucigaş din Colectiv, doar opt cluburi din 5.700, în Capitală, au aviz ISU de funcţionare

Opt cluburi din 5700! Doar atâtea au autorizaţie de securitate la incendiu, în Capitală.

Vezi și

Opt cluburi din 5700! Doar atâtea au autorizaţie de securitate la incendiu, în Capitală. Practic, clienţii lor sunt victime ale aceleiaşi inconştienţe care a omorât tinerii din Colectiv, în urmă cu doi ani. Legile care au apărut după tragedie nu au simplificat procedura de obţinere a acestor documente. Aşa că mulţi patroni s-au lăsat păgubaşi.

- Această clădire are autorizaţie de securitate la incendiu?

- Sigur că da!

- Dar dumneavoatră nu ştiţi sigur!

Pe acelaşi subiect

- N-am actele, dar bănuiesc! Ştiu că după Colectiv, atunci, cu pompierii a fost mare vânzoleală. 

Pe bâjbâite! Aşa sunt asiguraţi românii că pot scăpa cu viaţă din cluburile, restaurantele sau locurile pentru spectacole. În urmă cu doar câteva zile, în această clădire au intrat 80 de părinţi cu copii care au asistat la un incendiu regizat pentru o piesă de teatru. La doi ani după tragedia de la Colectiv, bucureştenii încă se tem. Au şi de ce. 

Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU Bucureşti: "Există 5700 de obiective care au destinaţia de bar, club sau discotecă şi doar 8 deţin autorizaţie de securitate la incendiu, emisă în perioada noiembrie 2015 - septembrie 2017."

Termenul pentru intrarea în legalitate a localurilor a fost amânat de trei ori de autorităţi. Începând cu aceast lună, se pot da amenzi. Sunt scutiţi până la finalul anului cei care au depus dosarul până la data de 1 octombrie. Dar unele obiective n-ar putea obţine niciodată acest document. Florin Enache, arhitect: "Proprietăţile astea încep să fie cam înghesuite. Dacă una ia foc este foarte probabil să o afecteze şi pe cealaltă."

În cartierul Pantelimon există un azil de bătrâni care vrea să obţină autorizaţia de securitate la incendiu. Lângă el se află o firmă de contabilitate. Cei 10 centimetri care despart cele două clădiri nu sunt de ajuns pentru obţinerea documentului. Legea cere o distanţă de minimum 30 de centimetri între ele. 

Mihai Munteanu, proiectant de clădiri: "Într-o anumită clădire sunt mai mulţi proprietari, pot fi mai mulţi proprietari şi nu toţi proprietarii doresc să facă lucrările care ar fi necesare pentru a obţine autorizaţia de securitate la incendiu."

Tot legea îi obligă pe proprietarii unei clădiri să depună împreună un singur dosar de avizare. Dacă unul dintre ei se opune, îi blochează şi pe ceilalţi. Care riscă să fie amendaţi, iar clădirea să nu fie niciodată avizată. În centrul vechi, puţini patroni de cluburi şi-au mai bătut capul cu autorizaţiile. 

La Colectiv au murit 64 de tineri. A fost un moment de răscruce pentru România. Au apărut legi noi, oameni politici au fost demişi, proprietarii au fost acuzaţi, iar artificiile au fost interzise din majoritatea localurilor. Totuşi, dacă privim la ultimii doi ani care au trecut de atunci, pare că românii nu au învăţat mare lucru. Pentru Observator, Daniel Călin şi Eugen Şimonia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » La doi ani după INCENDIUL ucigaş din Colectiv, doar opt cluburi din 5.700, în Capitală, au aviz ISU de funcţionare