Dovleacul, leguma vedetă a toamnei. Ce preparate inedite puteam realiza din el

De Redactia Observator.
Publicat: 30.10.2019, 14:18.
Actualizat: 30.10.2019, 15:08

Sărbătoare de origine celtică, preluată de lumea Occidentală, Halloween-ul este respectat de ceva ani şi de români. Pare atât de fascinant încât îl celebrăm chiar în avans, ba cu oferte prin magazine, ba cu petreceri tematice care, apropos, au început încă de la sfâşitul săptămânii trecute.

Sărbătoare de origine celtică, preluată de lumea Occidentală, Halloween-ul este respectat de ceva ani şi de români. Pare atât de fascinant încât îl celebrăm chiar în avans, ba cu oferte prin magazine, ba cu petreceri tematice care, apropos, au început încă de la sfâşitul săptămânii trecute.

În mod tradiţional Halloweenul se sărbătoreşte în noaptea de 31 octombrie.

Dar în unele state, cum este Suedia de pildă, asta se întâmplă în prima sâmbătă din noiembrie. Oricând ar fi, un lucru e cert: de nicăieri nu vor lipsi dovlecii. Nici din decorarea caselor, şi nici din farfurie.

Ii putem consuma atât sub forma unui desert, cum este de pildă savuroasa plăcintă cu dovleac, dar şi ca preparat sărat.

Vestea bună este că dovleacul are aport caloric redus. Aproximativ 20 de calorii la100 grame, mai exact. Şi este o legumă bogată în antioxidanţi.

Lygia Alexandrescu, nutriţionist: Un adevărat cocktail de viatmine A, E, fibre şi până la urmă, un indice glicemic inferior, se consumă între mese, în special,dacă vrem să îl mâncăm într-o formă dietetică îl putem consuma copt la cuptor, dimineaţa cu miere, după amiaza fără. Poate fi consumat perioadă îndelungată şi în special în locul meselor de fructe.

Diabeticii pot cere sfatul medicului, dacă vor să introducă dovleacul în meniul zilnic.

Lygia Alexandrescu, nutriţionist: Fibre de foarte bună calitate, care promovează o bună sănătate intestinală şi beta caroten, să nu uităm că şi pentru ten este o binecuvântare, ne dă o culoare frumos, aşa cum morcovul o dă, de uşor bronz de iarnă, ajută, combate formarea ridurilor şi observarea lor

Nutriţioniştii ne recomandă şi semintele de dovleac. Pot fi consumate şi în stare crudă si sunt o sursă importantă de magneziu, potasiu şi zinc.

Celor care iau medicaţie anticoagulantă nu li se recomandă mai mult de 150 de grame de dovleac pe zi.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Cum a reușit Claudia Radu de la Chefi la cuțite să slăbească. Ce face pe lângă sport: „Nu țin nicio dietă”
spynews.ro
Horoscopul zilei de 15 mai 2021. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
Raed Arafat surprinde pe toată lumea! Ce a spus aseară în direct, la TV!
gandul.ro
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7 milioane de euro
prosport.ro
Atentie, romani! Aveti prin sertare astfel de carnete vechi de CEC? Puteti primi 200 de milioane
redactia.ro
Eiza Gonzalez, acoperită de un material care îi vine ca o a doua piele. Nimeni nu a putut să-și dea seama ce poartă
tvhappy.ro
Prostituată română bătută pe loc de soția unui client, lângă mașina în care a găsit-o cu el, în Italia
libertatea.ro
Angelique Kerber, gest de mare campioană la Roma! Ce a făcut după accidentarea Simonei Halep
GSP
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu
money.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro
Calvarul prin care a trecut vedeta care a ținut din 2015 secretă relația cu un bărbat celebru din România: "Am început să plâng!" A născut gemeni, iar după 2 ani s-a aflat cine e tatăl lor
as.ro