Dovleacul, leguma vedetă a toamnei. Ce preparate inedite puteam realiza din el
Sărbătoare de origine celtică, preluată de lumea Occidentală, Halloween-ul este respectat de ceva ani şi de români. Pare atât de fascinant încât îl celebrăm chiar în avans, ba cu oferte prin magazine, ba cu petreceri tematice care, apropos, au început încă de la sfâşitul săptămânii trecute.
Sărbătoare de origine celtică, preluată de lumea Occidentală, Halloween-ul este respectat de ceva ani şi de români. Pare atât de fascinant încât îl celebrăm chiar în avans, ba cu oferte prin magazine, ba cu petreceri tematice care, apropos, au început încă de la sfâşitul săptămânii trecute.
În mod tradiţional Halloweenul se sărbătoreşte în noaptea de 31 octombrie.
Dar în unele state, cum este Suedia de pildă, asta se întâmplă în prima sâmbătă din noiembrie. Oricând ar fi, un lucru e cert: de nicăieri nu vor lipsi dovlecii. Nici din decorarea caselor, şi nici din farfurie.
Ii putem consuma atât sub forma unui desert, cum este de pildă savuroasa plăcintă cu dovleac, dar şi ca preparat sărat.
Vestea bună este că dovleacul are aport caloric redus. Aproximativ 20 de calorii la100 grame, mai exact. Şi este o legumă bogată în antioxidanţi.
Diabeticii pot cere sfatul medicului, dacă vor să introducă dovleacul în meniul zilnic.
Nutriţioniştii ne recomandă şi semintele de dovleac. Pot fi consumate şi în stare crudă si sunt o sursă importantă de magneziu, potasiu şi zinc.
Celor care iau medicaţie anticoagulantă nu li se recomandă mai mult de 150 de grame de dovleac pe zi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰