Drama românilor care își țin respirația în așteptarea unui plămân. Ionuț Anghel: "Deci eu nu am nicio şansă la viaţă"
"Avem nevoie de aer!" - E strigătul disperat al pacienţilor aflaţi pe lista de aşteptare pentru un transplant pulmonar. Din păcate, cei mai mulţi sunt pe lista de aşteptare de mai bine de un an. Din cauza pandemiei, în ultimele şaşe luni, niciun plămân nu a fost transplantat la singurul centru din ţara noastră, Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti.
- Transplantul de plămân a fost sistat în România, spre disperarea celor care luptă pentru aer
- Doar în 2020, 54 de plămâni au plecat din România, către pacienţi din alte ţări
- Cele mai importante știri ale zilei, la Observatorul orei 19
Ionuţ nu mai are puterea să strige după ajutor. Starea lui de sănătate se degradează de la o zi la asta. Numără zilele de când se află pe lista de transplant şi a ajuns la 500.
Ionuț Anghel, pacient: Din cauză că am şi imunodeficienţă, mi s-a zis că sunt un caz mai complex, care nu poate fi făcut în România. Deci eu nu am nicio şansă la viaţă, pentru că nu avem niciun acord cu nimeni care să primească în afară.
Nu a avut puterea să protesteze public, a rămas acasă, conectat la butelia de oxigen şi extrem slăbit. Peste 100 de oameni i-au spus povestea în Piaţa Unirii din Focşani. Soţia lui povesteşte sfârşită cum îl păzeşte în fiecare noapte, de teamă că nu-i va mai auzi respiraţia.
Nora Anghel, soţia lui Ionuţ: Doamne, îmi este frică să mă gândesc şi la ziua de mâine. Am senzaţia că-l pierd în orice clipă.
Situaţia lui Ionuţ este similară cu cea a lui Călin Farcaş, tânărul de 29 de ani din judeţul Braşov, care a murit după 2 ani de aşteptare pe lista de transplant.
Corina Momanu, organizator manifest: Probabil vom avea şi un Ionuţ al Vrancei. Băiatul care va muri în Vrancea şi atunci iarăşi o să mai facem o nouă listă. Cât vom putea să-i mai ţinem ca pe nişte numere pe hărtie? Că ei de fapt sunt un număr pe o listă. Asta sunt, asta reprezintă pentru România.
La doar 36 de ani, Adriana Simion poate respira, dar cu 15% din capacitatea unui om normal. Este dependentă de oxigen de trei ani.
Adriana Simion, pacientă, 36 de ani: De aproape doi ani sunt pe lista de transplant şi sinceră să fiu, până acum, am avut doar promisiuni. Prima dată ne-au spus că nu sunt donatori, sunt foarte puţini, având în vedere că la noi s-a început transplantul pulmonar de aproximativ doi ani, apoi ni s-a spus că din cauza pandemiei nu se fac tranplanturi.
A fost diagnosticată cu enfizem pulmonar acum opt ani şi de atunci viaţa ei se limitează la supravieţuire.
Adriana Simion, pacientă, 36 de ani: Este foarte greu, vă daţi seama! Mă gândesc tot timpul că poate mâine nu mai sunt!
Colegă de suferinţă, Iuliana Filip are o singură dorinţă: să poată respira fără aparate! Visul ei se află însă pe o listă de aşteptare.
Filip Iuliana, pacientă: Boala a avansat şi a urmat apoi multe perioade în care mi-a fost rău şi doamna doctor a cerut să fiu pusă pe această listă de transplant. Durează! Nu ştim de ce durează atâta! Acum a intervenit şi Covid-ul.
Nimeni nu ştie însă cât vor mai avea de aşteptat. De mai bine de şase luni niciun transplant pulmonar nu a mai fost efectuat în ţara noastră. Singurul centru în care se pot face astfel de intervenţii complicate, Spitalul Sfânta Maria din Capitală, a fost în carantină. În plus, unităţile medicale în care ar trebui să aibă loc recuperarea pacienţilor după un transplant de plămâni, sunt astăzi centre COVID-19 şi sunt sufocate de pacienţi infectaţi.
Radu Zamfir, preşedinte Agenţia Naţională de Transplant: Recomandarea Agenţiei Naţionale de Transplant, pe perioada pandemiei, către centrele de transplant din ţară, a fost să continue activitatea atât timp cât raportul risc- beneficiu este în favoarea pacientului.
De menţionat însă că doar transplantul de plămâni a fost sistat. Operaţii la fel de complexe cu alte organe au fost continuate.
Gheorghe Tache, Preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România: Aşa cum se pot realiza procedurile de transplant renal şi ficat, bineînţeles că se poate realiza şi pe linie de transplant pulmonar.
În România, anul acesta, a fost făcut un singur transplant, înainte de pandemie. Reporterii Observator au încercat să afle de la managerul Spitalului Sfânta Maria când va putea fi reluată procedura de transplant. Nu am reuşit să vorbim însă cu profesorul Narcis Copcă.
Doar în 2020, 54 de plămâni au plecat din România, către pacienţi din alte ţări. Din păcate, pacienţii români şi-au pierdut şansa la un transplant în străinătate. Centrele din alte ţări îi refuză ştiind că există posibilitate de transplant în România.
Radu Zamfir, preşedinte Agenţia Naţional de Transplant: Există perspectiva apropiată a unui acord cu Italia. Două centre de transplant de adulţi şi unul pediatric răspunzând pozitiv cererii noastre.
Acordul s-ar putea finaliza în decursul acestei săptămâni, mai spun reprezentanţii Agenţiei Române de Transplant.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰