Antena Meniu Search
x

Drumurile patriei, teste de anduranță pentru șoferii din România

Se spune că cel mai scurt drum este cel pe care îl ştii. Pentru sute de localnici din Calafat şi Băilești zicala se transformă într-un adevărat blestem. De zeci de ani oamenii fac naveta între cele două oraşe pe o rută care ocoleşte 20 de kilometri.

De Redactia Observator la 07.02.2020, 14:25
Vezi și

Se spune că cel mai scurt drum este cel pe care îl ştii. Pentru sute de localnici din Calafat şi Băilești zicala se transformă într-un adevărat blestem. De zeci de ani oamenii fac naveta între cele două oraşe pe o rută care ocoleşte 20 de kilometri.

Şi asta pentru că varianta scurtă este un adevărat coşmar, pentru că nu a mai fost întreţinută de primăriile care o administrează. Mai mult, pe ruta alternativă, folosită de majoritatea, doar cei cu stomacul puternic pot circula cu mai mult de 70 de kilometri pe oră.

Din lipsă de fonduri, primăriile care au în grijă drumul, nu l-au mai întreţinut, aşa că localnicii ştiu de mult să nu-l mai urmeze şi merg pe ruta ocolitoare: Drumul Județean 561 A. Nici pe acesta, însă, nu e o plăcere să circuli.

Pe lângă gropi sau denivelări, pe anumite porţiuni lipsesc şi marcajele, ne spune un reprezentant al unui ONG din domeniu.

Nu e de mirare că doar în 2019, s-au înregistrat pe acest drum şase accidente rutiere în care oamenii şi-au pierdut viaţa sau au ajuns în stare gravă la spital.

Mădălin Chipirlin, presedinte Asociația Legal Drive: Cei care locuiesc în municipiul Băilești și vor să tranziteze zona Vămii Calafat trebuie să o ia pe o rută alternativă de peste 20 de kilometri în plus. Deci este un drum important. Atât pentru transportatorii rutieri de marfă şi pentru cei de persoane, care se plâng de starea drumului.

De la Consiliul Judeţean aflăm că s-a găsit o soluţie pentru reabilitarea acestui drum care tranzitează sudul judeţului Dolj prin localităţile din Valea Dunării, până la limita cu judeţul Mehedinţi, şi au fost scoase la licitaţie două tronsoane.

Ion Prioteasa, președinte CJ Dolj: Practic, vorbim de cel mai lung drum din cele 46 ale Consiliului Județean. Avem mari speranțe ca acest drum să poată să fie câștigat de o firmă, pentru că suntem în faza în care pe data de 10 și pe data de 20, deci pentru unul din tronsoane și pentru celălalt, sunt datele limita de depunere a ofertelor.

Dacă atribuirea contractelor nu va fi întârziată de contestaţii, în 24 de luni de la începerea lucrărilor noul drum ar putea fi dat în folosinţă.

Modernizarea celor 70 de kilometri, cât însumează cele două tronsoane, costă aproape 50 de milioane de euro, iar finanţarea se face prin Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Drumurile patriei, teste de anduranță pentru șoferii din România