Antena Meniu Search
x

Anchetă după incendiul din Sectorul 5. Mai multe blocuri ale aceluiaşi dezvoltator sunt ridicate fără autorizaţii

Sunt momente dramatice pentru sute de oameni care şi-au văzut locuinţele cum ard. După incendiul de la blocul din sectorul cinci al Capitalei au început anchetele. Şi o adevărată Cutie a Pandorei a fost deschisă.

Vezi și

Sunt momente dramatice pentru sute de oameni care şi-au văzut locuinţele cum ard. După incendiul de la blocul din sectorul cinci al Capitalei au început anchetele. Şi o adevărată Cutie a Pandorei a fost deschisă. Reporterii Observator au mers pe urmele afacerii imobiliare. Mii de oameni spun că se simt în pericol. Nu ştiu cum au fost făcute lucrările şi ce s-ar putea întâmpla în caz de incendiu. Au cumpărat case de la acelaşi dezvoltator. Documente oficiale, obţinute în exclusivitate de reporterii noştri, demonstrează că cel puţin un imobil a fost ridicat fără niciun aviz. Iar locatarii trăiesc aceeaşi dramă. Nu au acte, deci nici drepturi. 

Imagini filmate în interiorul blocului arată amploarea dezastrului. Pereţii şi geamurile nu mai există, mobilierul s-a făcut scrum, iar 54 de familii sunt ruinate. 

Sinistraţii au primit haine, produse de igienă şi rechizite pentru copiii care mâine încep şcoala. Primăria le-a promis că le va plăti chiria pentru următorii trei ani.

Locatarii spun că sunt proprietari fără acte, iar blocul nu are autorizaţie de construire. Au cumpărat doar în baza unui antecontract, semnat la notar. Iar dezvoltatorul, Ilie Ioniţă, zis şi Zorilă, nu a mai încheiat cu ei contractul de vânzare-cumpărare. "Ne-a contactat şi dânsul regretă ce s-a întâmplat, ne-a sunat, a spus că este alături de noi. Ne-a promis că o să ne ajute şi că o să ne dea alte case."

Este cunoscut drept un apropiat al clanului Cămătarilor, spun oamenii. Iar procurorii l-au investigat pe Ioniţă şi în 2015. Când au descoperit un imperiu imobiliar în Capitală ridicat prin evaziune fiscală şi spălare de bani. 

În alte blocuri ridicate de acelaşi dezvoltator, oamenii spun că au cumpărat şi ei apartamente la preţ de chilipir, fără a primi documente: "Ăstea ale lui Zorila aşa sunt toate. Fără autorizaţie, fără nimic..."

Reporterii Observator au luat urma imobilelor. Au găsit alte patru blocuri fantomă. Şi au aflat modul în care oamenii au fost, ani la rând, păcăliţi. O locatară care a vrut să-şi ceară drepturile ne-a mărturisit că a fost ameninţată de controversatul afacerist Ilie Ioniţă.

"Eu una am mers la judecător executiv. Am mers la notar, l-am chemat la notar. Am avut puţin curaj pentru că eu am fost bună prietenă cu doamna Paula Iacob. Şi când a murit doamna Paula Iacob, a venit la mine şi mi-a zis că mi s-a tăiat craca de sub picioare. Dacă tu mi-ai zis că dacă ies în stradă mă împiedic şi nu ştiu dacă mă mai ridic, ce înseamnă asta?", spune femeia.

Mergem la un alt bloc. Pe acesta, îl găsim pe un câmp. Deşi este locuit, imobilul nu este şi finisat. 

Un document semnat de Primăria sectorului 5 arată că cel puţin unul dintre blocuri nu deţine autorizaţie de construire. De altfel, potrivit unei decizii judecătoreşti din 2015, clădirea ar fi trebuit demolată. La acel moment, decizia nu era definitivă. Iar astăzi, trei ani mai târziu, clădirea este tot în picioare. În timp ce locatarii susţin că nu se simt în siguranţă.

Nici până acum, dezvoltatorul Ilie Ioniţă nu a răspuns acuzaţiilor. După incendiu, anchetatorii au deschis un dosar penal pentru distrugere. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Stiri sociale » Anchetă după incendiul din Sectorul 5. Mai multe blocuri ale aceluiaşi dezvoltator sunt ridicate fără autorizaţii