Antena Meniu Search
x

Eolina a scris, cu fruntea, o scrisoare către Moş Crăciun!

Eolina e o copilă de 17 ani şi jumătate, paralizată, din Slobozia. Nu vorbeşte. Dar zâmbeşte. Mereu. Chiar şi când urcă şi coboară treptele, pe braţele părinţilor. Un chin, pentru fiecare. În scrisoarea tastată cu fruntea la calculator, ea îi cere Moşului s-o ajute să coboare scările.

Vezi și

Un creion prins de tatăl ei pe o bentiţă o ajută să scrie. O ajută să-şi spună, cu ajutorul literelor de pe tastatură, toate gândurile. Povestea ei începe însă în urmă cu 17 ani şi jumătate. Când Mama Eolinei era la maternitate. Cu ea, un medic stagiar.

Fiind stagiară, nu a apelat la doctorul care era de gardă, a spus să nasc natural, spune ea.

A urmat, apoi, diagnosticul pentru pruncul abia născut. Tetrapareză spastică. Copila nu poate vorbi. Şi e paralizată. Aşa încep anii copilăriei, în spatele căreia se-adună râuri de lacrimi.

De multe ori când ieşeam cu ea, ca să adunăm copiii pe lângă noi la nisip, aduceam un sac de jucării, puneam pe lângă ea şi în felul ăsta atrăgeam copiii la ea, spune Galeria Pantazi.

Pentru Eolina a urmat adolescenţa. În care a învăţat tot timpul. Nu a ştiut însă ce înseamnă să aibă un coleg de bancă. A studiat mereu acasă, sub îndrumarea unui profesor.

La început, am încercuit variantele de răspuns corect, apoi am început să scriem cuvinte, să alcătuim propoziţii şi texte, spune Elena Mărăcine, profesoara Eolinei. Eolina este un elev model, este dornică să achiziţioneze informaţii noi.

Nu ne-a primit la un liceu de zi, pentru că ne-a zis că nu toţi profesorii pot veni la Eolina, mai bine duceţi-vă voi la o şcoală specială. Am înţeles, am lăsat capul în jos, spune Savu Pantazi, tatăl Eolinei.

Ei au plecat frunţile. Doar Eolina şi-a păstrat zâmbetul, pe chip. Pentru ea, părinţii îşi doresc acum un aparat mobil, ca să poată să coboare şi să urce scările, cu ea, fără să se prăbuşească. Aşa cum s-a mai întâmplat.

Teama cea mai mare pe care o avem pe scări este tot pentru ea. Că dacă o mai scap o dată pe scări, pot să îi rup mâinile, mijlocul, spune Ștefana Praf, bunica Eolinei.

Aparatul costă 4000 de euro şi din păcate, familia Eolinei nu are aceşti bani, acum. De-aceea apelează la ajutorul tuturor celor care îi pot oferi un mic cadou Eolinei, de Crăciun.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Eolina a scris, cu fruntea, o scrisoare către Moş Crăciun!