Antena Meniu Search
x

Video Europa, între carantină și pașaportul de vaccinare: Peste două milioane de oameni au murit în lume din cauza COVID-19

Paşaportul de vaccinare poate fi cheia pentru mai multă libertate în pandemie. Grecia face presiuni la nivel european pentru un certificat de imunitate comun la nivelul Uniunii Europene, şi asta până la deschiderea noului sezon de vacanţă.

de Redactia Observator

la 15.01.2021, 20:31

Vezi și
  • Israel, paşapoarte de vaccinare. Franţa limitează libertatea de mişcare
  • În Marea Britanie, se caută soluţii pentru depozitarea morţilor
  • Germania, îngenunchiată de mutaţii

Asta, în contextul în care în lume peste două milioane de oameni au murit din cauza Covid. 

Între noi şi o plajă din Grecia ar putea sta anul acesta dovada că ne-am vaccinat. Oficialii eleni fac cele mai mari presiuni la nivel european pentru introducerea unui paşaport de imunizare unic la nivelul întregii Uniunii Europene. Iar răspunsul liderilor europeni a şi venit:

Ursula von der Leyen: „Este important şi o cerinţă medicală obligatorie să existe certificarea că aţi fost vaccinaţi. (...) Salut inițiativa prim-ministrului grec privind un certificat de vaccinare recunoscut reciproc”.

Solicitarea Greciei va fi discutată săptămânia viitoare de oficialii europeni. Ţara noastră ar putea fi printre cele care se opun unei astfel de măsuri.

Klaus Iohannis, preşedintele României: „S-ar crea un cadru de discriminare care este, pur și simplu, inacceptabil. Eu sunt de părere că trebuie să existe un certificat de vaccinare și acest certificat va exista și la noi, însă el trebuie folosit pentru motive medicale”.

Israel, paşapoarte de vaccinare. Franţa limitează libertatea de mişcare

Israelul este prima ţară din lume care a anunţat că va lansa paşapoarte de vaccinare, iar toţi cei care s-au imunizat vor putea să participe la spectacole, concerte şi vor putea călători fără restricţii.

Până la o decizie europeană comună, carantina rămâne singura barieră pe care statele o au la dispoziţie în faţa pandemiei. Franţa limitează libertatea de mişcare la 12 ore pe zi, până la 6 seara. După această oră, inclusiv magazinele, se vor închide. Măsura este valabilă pentru următoarele 2 săptămâni.

Jean Castex, premierul Franţei: „Vreau să fiu foarte clar cu voi. Dacă în următoarele zile, vedem o înrăutăţire a epidemiei, vom decide imediat o nouă carantină”.

În Marea Britanie, se caută soluţii pentru depozitarea morţilor

Noile variante de coronavirus, mult mai contagioase, sunt responsabile pentru impunerea noile măsuri de carantină. Marea Britanie, ţara care a tras semnalul de alarmă la nivel mondial în privinţa lor, este copleşită de numărul mare de victime. Situaţia este atât de disperată, încât oficialii caută soluţii pentru a depozita morţii.

În Londra, o navă ar putea fi staţionată pe Tamisa şi transformată în morgă, iar în Bimingham, coşciugele vor fi depuse pe aeroport, într-un hangar. De parcă nu e destul de dramatic, noua mutaţie descoperită în Brazilia pune şi mai multă presiune pe spitalele din Regat. Aşa că oficialii au decis suspendarea călătoriilor din Protugalia şi toată America de Sud.

Germania, îngenunchiată de mutaţii

Mutaţiile îngenunchează şi Germania, lăudată pentru cum a ţinut în frâu focarele în primul val.

Joerg Schaldach, şef crematoriu: „Crematoriul este plin, după cum puteţi vedea, coşciugele nu sunt depozitate numai unul lângă altul, ci unul peste altul, pe trei rânduri”.

În faţa acestei realităţi, autorităţile germane nu văd decât o singură soluţie, o supercarantină, iar una dintre măsuri ar putea fi interzicerea transportului public la nivel naţional.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Europa, între carantină și pașaportul de vaccinare: Peste două milioane de oameni au murit în lume din cauza COVID-19