Video Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Cum ne protejăm copiii de stresul examenelor
Mâine începe Bacalaureatul iar peste o săptămână vine Evaluarea Naţională. Este o perioadă de foc pentru elevii claselor a opta şi pentru cei de a douăsprezecea. Stresul îi copleşeşte pe mulţi tineri, avertizează psihologii. Sistemul de educaţie dar şi părinţii pun presiune pe adolescenţi, în loc să îi asigure că, indiferent de nota luată, viaţa merge mai departe.
Bogdan, elev în clasa a VIII-a: "E un moment în care se spune STOP JOC şi vezi ce ai învățat.." El este în clasa a opta şi se pregăteşte de Evaluarea Naţională. Nu se gândeşte decât la ce are de făcut pentru a intra într-un liceu de top.
"Eu, de exemplu, aveam un canal de YouTube...am renunţat în septembrie, extra română, mate, olimpiade la geografie și istorie. La revedere, ieșiri cu prietenii, o data de două ori pe lună."
"Inveti toata ziua?"
"Oarecum, în afară de două ore cu familia seara, cam da, când nu ai teme, ai teme la meditații, când ai meditații..."
- O adolescentă din Iaşi riscă să piardă Bacalaureatul din cauza divorţului părinţilor. Mama se află în...
- Un elev din trei face meditaţii la cel puţin o materie. Un profesor de matematică poate încasa mai bine de 10.000...
- "Un altfel de Bacalaureat". Schimbări pentru elevii din România, anunţate de Sorin Cîmpeanu
Stresul, o constantă a vieții de școlar
În sistemul de învăţământ românesc, copiii fac cunoştinţă cu stresul încă de la primele evaluări, adică în clasa a doua. Karina, elevă în clasa a IV-a : "Presiunea vine pentru mine cel puțin atunci când aud cuvântul test! Dacă doamna profesoară ne dă o fișă de lucru fără a ne spune că este un test, este mai ușor, dar când ne spune că e test, lucrare, încep să mă ia emoțiile, ce mă fac, ce se întâmplă, dacă iau o notă mică."
Stresul creşte de la an la an, până la examenul de Bacalaureat. Ionuţ, elev în clasa a XI-a: "Presiunea cred că e cauzată de sistemul în care învățăm. Dacă nu reușești să te ridici la anumite standarde, pierzi trenul. Cred că de asta e presiunea atât de mare, să iei note mari, să reușești în viață."
Dincolo de sistemul de învăţământ, presiunea mai vine şi de la părinţi, şi de la profesori. Studiile arată că peste 70% dintre elevii de clasa a opta spun că nu se simt suficient de pregătiţi pentru Evaluarea Naţională. Aproape o treime dintre tinerii de liceu recunosc că au rămas în urmă cu materia şcolară. În ajun de examene, peste 60 la sută dintre elevii aflaţi în an terminal fac meditaţii la cel puţin o materie.
Bogdan, elev în clasa a VIII-a: "Părinţii, interesul lor ca al lor copil să ajungă departe, la un liceu bun, profesorii să îşi menţină reputaţia, să se audă în cancelarie- ai mei au luat toți 10, și sistemul, pentru că la final se trage o linie, și se vede că în țara nu sunt notele alea dorite...".
Stresul nu îi ocoleşte nici pe părinţi
Eugen Ilea, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți: "Este normal să avem presiune, este normal să avem emoții. Atât noi, ca părinți, cât și copiii noștri, mai ales că, din păcate, că lupta aceasta pentru acest parcurs educational, liceal, este destul de acerbă."
Diana Crăciun, profesoară din învăţământul primar: "Sunt, din păcate, părinți care pun presiune pe copii, trebuie privit totul firesc. Cred că dacă noi am privi mai detașați și mai firesc aceste evaluări, nu le-am induce nici noi ideea de stres."
Efectele pot fi grave. Gabriela Maalouf, consilier dezvoltare personală: "Insomnii, refuzul alimentației, de emoții nu mai pot să mănânce, nu mai pot să bea nici apă, dureri foarte mari de cap, letargie, nu vreau să mă ridic de pe canapea sau din pat, să fac ce am de facut, diverse simptomatologii digestive."
Suportul părinţilor este esenţial în această perioadă, spun specialiştii. Gabriela Maalouf: "Să facă exerciții de respirație, de relaxare cu ei, să-i ajute să se întindă, chiar și pe jos în sala de clasă, să respire, să le spună mesaje de genul: sunt puternic, sunt important, sunt curajos indiferent de ce s-ar întampla, părinții mei sunt alături de mine, profesorii mei sunt alături de mine, indiferent de rezultat, se va găsi o soluție."
Mădălina Iacob, reporter Observator: "Un plan de studiu realizabil pentru fiecare zi îi ajută mult pe elevi, așa că specialiștii le recomandă să repete materia încontinuu. Tinerii trebuie să aibă pauze, trebuie să țină legătura cu prietenii lor și, cel mai important, să petreacă timp în natură, chiar și înainte de examen."
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰