Antena Meniu Search
x

Video Experiment Observator. Cât ne costă şi cele mai simple reparaţii în casă. Meşterii pricepuţi sunt tot mai greu de găsit

A devenit tot mai greu şi mai costisitor să facem chiar şi simple reparaţii în casă. O demonstrează un experiment Observator. Diferenţele între oferte sunt şi de câteva sute bune de lei. Iar firmele cu experienţă recunosc că se întâlnesc, tot mai des, cu angajaţi neserioşi, care nu duc lucrările până la capăt. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 22.02.2022, 20:42

Vezi și

Experimentul porneşte de la o situaţie des întâlnită. Fără să avem vreo recomandare, căutăm pe internet muncitori pentru ceva relativ simplu.

Convorbire telefonică între reporterul Observator şi un meşter:

Reporter: La mine nu este vorba de o lucrare mare. Vreau să modific o chiuvetă, să îi schimb designul şi aşa mai departe. Mă interesa în cât timp puteţi să o faceţi şi cam care ar fi costul pentru asta, în afară de costul chiuvetei, bineînţeles.

Meşter: Maxim o zi şi costul va fi undeva la 300 de lei pentru schimbarea şi montarea bateriei. 

Pe acelaşi subiect

Reporter: Şi când aţi avea dumneavoastră disponibilitate?

Meşter: Săptămâna asta nu cred, nu ştiu ce să zic. 

Câţi muncitori însă, tot atâtea oferte. "Asamblat corpul, că o să vină pachet de montat cu totul - este 450 de lei", spune alt meşter.

Recomandări pentru cei care caută un meşter bun

"Eu m-aş feri de acest gen de muncitori", ne sfătuieşte Nicu Boţeanu, şef de echipă. Specialiştii recomandă să comparaţi ofertele şi să semnaţi un contract atunci când alegeţi o firmă. Astfel, evitaţi ţepele şi costurile inutile. Multe neplăceri apar chiar din lipsa muncitorilor calificaţi. 

Întrebat dacă e greu să aducă oameni buni în echipă, Nicu Boţeanu răspunde: "Este foarte greu. Noi ne-am găsit în cam 5 ani. Cred că e tipic românesc, neseriozitatea noastră, a românilor. Vrem bani foarte mulţi şi la muncă nu prea venim". "Nu găseşti niciun muncitor, niciun zugrav calificat în ţară. Ăia care sunt buni, care vor şi mai sunt prin ţară sunt extraordinar de scumpi şi foarte ocupaţi", spune un trecător.

Preţuri tot mai mari. Costurile s-au dublat 

Scumpirile pornesc chiar de la manoperă. Dacă în 2020, pentru a ne schimba gresia sau faianţa plăteam în jur de 50-60 de lei pe metrul pătrat, acum costurile s-au dublat pentru aceleaşi lucrări. "Noi încă n-am scumpit decât cu 30%, dar trebuie să umblăm şi noi la preţuri, pentru că, la final, sunt situaţii în care ieşim pe minus", mărturiseşte Nicu Boţeanu

Pe lângă mâna de lucru, preţurile materialelor au explodat şi ele. "Fix săptămâna asta am făcut un research cât dădeam în 2020 şi cât dăm acum pentru un sac de glet sau o placă de rigips şi sunt preţurile aproape de 80% crescute", mai spune Nicu Boţeanu

Bani puşi deoparte pentru renovări

Cine vrea să îşi renoveze de la zero locuinţa trebuie să îşi pună din timp bani deoparte. "Pentru renovări generale de apartamente, peste 30 de mii de euro. Mă refer doar la un apartament cu două camere, iar pentru amenajarea apartamentelor noi acesta poate fi înjumătăţit", prezintă Cristiana Zgripcea, designer de interior. Cine nu-şi permite o astfel de cheltuială pune singur mâna pe treabă. "Lucrează soţul şi lucrez şi eu cu el, îl ajut foarte mult. Lucrează în construcţii şi mâna de lucru e foarte scumpă. Să-ţi facă ceva la o baie, un furtun ... Fără 150-200 nici nu vin", spune o femeie. 

Faţă de 2020, amenajarea casei ne costă cu 20 - 60% mai mult, arată datele specialiştilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Experiment Observator. Cât ne costă şi cele mai simple reparaţii în casă. Meşterii pricepuţi sunt tot mai greu de găsit