Video Mobilă mai scumpă cu sute, chiar mii de lei. Preţurile au explodat şi îngenunchează o întreagă industrie
Valul scumpirilor aduce moda minimalistă în mobilarea caselor. Amenajarea unei camere ne poate costa acum şi cu 40% mai mult. Producătorii români spun că sunt îngenuncheaţi de costuri. Iar unii dintre ei chiar se pregătesc să pună lacătul pe afacere.
În imagini e prezentată fabrica unui producător de mobilă din Ploieşti. Sorin Cristea şi-a deschis afacerea în 2014, când "mergea destul de bine". S-au mai schimbat lucrurile în ultimul an. Şi pentru el, şi pentru clienţii lui. "S-au scumpit foarte mult materialele, feroneria, taxele, chiriile", spune el. Întrebat cu cât au crescut preţurile, Sorin Cristea răspunde: "Undeva la 30-40%".
Lanţul scumpirilor începe de la materia primă
"Mobila de bucătărie la care se lucrează acum pleca anul trecut din fabrică la un preţ de aproximativ 10 mii de lei. Aceeaşi mobilă costă acum 14 mii de lei", arată Greta Neagu, reporter Observator. Lanţul scumpirilor începe chiar de la materia primă. O placă de pal costa la furnizor, anul trecut, între 180 şi 200 de lei. Acum ajunge şi la 330 de lei. MDF-ul lucios s-a scumpit şi el cu 100 de lei bucata. Iar feroneria a ajuns la preţuri-record.
Cu cât s-au scumpit piesele de mobilier
- De ce apartamentele din comunism sunt la fel de căutate ca locuinţele din blocurile noi. "Este absolut un mit"
- Moncler face angajări în România și mărește fabrica. Ce salarii oferă producătorul de haine de lux
- STUDIU. Românii cumpără locuinţe la un preţ sub media europeană. "Ar trebui să ne raportăm şi la nivelul de...
În plus, chiria pentru spaţiul în care e fabrica a crescut. Salariile angajaţilor s-au mărit şi ele în ultimul an. Toate acestea se văd acum în preţurile finale, suportate de clienţi. Un mobilier standard de bucătărie care se vindea, anul trecut, cu 5 mii de lei, acum e 7 mii de lei. Un dressing de 3 metri şi jumătate s-a scumpit de la 4.500 de lei la 6 mii de lei. Un dormitor poate fi mobilat complet la aproape 8.500 de lei, faţă de 6.500 de lei - cât era în urmă cu un an.
Povara costurilor apasă, însă, pe umerii întregii industrii. "Sunt produse care au o creştere, aproximativ, de 300%. Din păcate, nu putem să susţinem doar noi, ca şi societate, această scumpire şi trebuie să o reflectăm undeva", spune George Ciorâca, reprezentantul unui magazin.
Angajaţii cer salarii mai mari
"Sunt foarte mulţi care se gândesc, care îşi fac analize, se închid anumite puncte de lucru. Gândiţi-vă că, în acelaşi timp, trebuie să crească şi salariile în această perioadă pentru că, dacă nu cresc salariile, nu au forţă de muncă. Este un fenomen în lanţ", explică Aurica Sereny, de la Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România.
Fenomenul a dus, în medie, la scumpiri de până la 40% faţă de anul trecut, în toate magazinele de mobilă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰