Femeie din Iaşi, călcată în picioare de credincioşi pentru o ramură de brad sfinţită, după slujba de Bobotează

De Redactia Observator.
Publicat: 06.01.2020, 16:40.
Actualizat: 06.01.2020, 16:50

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc Boboteaza sau Botezului Domnului. Preoţii au făcut slujbe de sfinţire a apei în toată ţara. La Iaşi, enoriaşii s-au luptat pentru o ramură de brad sfinţită. În confruntare, o femeie a fost călcată în picioare.

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc Boboteaza sau Botezului Domnului. Preoţii au făcut slujbe de sfinţire a apei în toată ţara. La Iaşi, enoriaşii s-au luptat pentru o ramură de brad sfinţită. În confruntare, o femeie a fost călcată în picioare.

La Constanţa, 3 cruci au fost aruncate de pe o barcă de Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Printre credincioşi care au sărit în apele reci ale mării a fost şi o fată.

Manac Antoanela: Am fost si anul trecut dar nu am reusit sa prind crucea. Anul acesta am prins-o dar alt baiat foarte entuziasmat a zis ca o duce el la mal.

Bucuroşi au fost însă şi cei care au pus mâna pe cruce şi cei care nu.

Slujba de Bobotează a însemnat însă mai mult decât aruncatul crucii. Procesiunea la care au participat peste 10.000 de oameni a început cu sfinţirea carelor trase de boi şi s-a încheiat cu deja la fel de tradiţionala aglomeraţie la aghiasmă.

La Iaşi, crucea care se face în mod normal din gheaţă a fost înlocuită anul acesta cu una din ramuri de brad. Iar enoriaşii nu au vrut să plece acasă fără o crenguţă sfinţită. În îmbulzeală, o femeie a fost călcată pur şi simplu în picioare.

După sfinţirea apei, mulţi credincioşi au aşteptat să fie "botezaţi" de Inalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Conform tradiţiei, romii care au participat la procesiune şi-au sfinţit apoi maşinile şi portbagajele pline.

Tradiţia spune că în ziua de Bobotează se sfinţeşte firea apelor şi că agheasma făcută astăzi poartă numele de Agheazmă Mare. Credincioşii beau această apă sfinţită dimineaţa, timp de 8 zile, apoi o pot păstra pe tot parcursul anului pentru că nu s-ar "strica" niciodată.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.