Ferma de bizoni, o afacere profitabilă
Sute de bizoni se plimbă pe dealurile Clujului. Nu e o rezervaţie naturală, ci o afacere scumpă. Oameni de afaceri din străinătate au investit în cea mai mare fermă de bizoni, crescuţi pentru carne. Profitul e sigur
Sute de bizoni se plimbă pe dealurile Clujului. Nu e o rezervaţie naturală, ci o afacere scumpă. Oameni de afaceri din străinătate au investit în cea mai mare fermă de bizoni, crescuţi pentru carne. Profitul e sigur
În marginea Clujului, sute de bizoni pasc în voie. Au învăţat cu greu gustul păşunii româneşti, după ce au fost aduşi din Danemarca, Franţa şi Belgia, pentru un business de milioane de euro: o fermă de bizoni, crescuţi pentru carne.
Afacerea a început cu 150 de bizoni. După trei ani, au ajuns deja la peste 400 de exemplare. Unul, mai pretenţios ca altul. Pentru o carne fragedă, fiecare bizon are nevoie de cel puţin un hectar de libertate şi de multă iarbă sălbatică.
.
Investiţia în hrană merită până la ultimul euro, însă. La 27 de luni, animalele sunt deja bune de tăiat. Străinii o cumpără cu 70 - 80 de euro per kilogram.
Propietarii au în plan să deschidă şi un lanţ de restaurante în Europa. Dacă bizonul crescut pe păşunile din România ajunge în farfuriile străinilor, restaurantele de fiţă din Capitală importă carnea rară de peste mări şi ţări.
Restaurantele cumpără un kilogram de carne de bizon cu peste 100 de euro. Şi nu duc lipsă de clienţi.
Carnea de bizon este un inlocuitor mai bun la carnea de vita, pentru ca contine pana la 75 la suta mai putine grasimi si 45 la suta mai multe proteine. Este şi mai bună decât carnea de pui. Cu mai puţine calorii.
În meniu, carnea de bizon se bate în preţuri cu cea de vită Black Angus. Un antricot de bizon la grătar costă în jur de 250 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰