Antena Meniu Search
x

Festivalul paradaicilor

Rosiile sunt atat de celebre in judetul Arad, incat au si un festival al lor - Festivalul paradaicilor. Localnicii din Macea cultiva, de generatii, cele mai diverse soiuri de tomate

Vezi și

Festivalul paradaicilor sau, pe intelesul tuturor, festivalul rosiilor. La Macea, langa Arad, traditia a ramas sfanta. De generatii intregi, rosiile sunt cultivate cu grija si sarguinta si, o data pe an, fac parada. Printul Negru, rosii-gogosar, rosii tigrate, rosii-para sunt numai cateva dintre soiurile prezentate, duminica, la a cincea editie a festivalului de la Macea. Preturile cresc si ele proportional cu munca depusa. "Depunem foarte mult efort, din ianuarie incepem semanatul lor", spune o cultivatoare.

Si unde sunt rosii, nu poate lipsi bulionul. O treaba care revine, in fiecare an, cate unui localnic specialist in domeniul condimentelor. "Punem piper, bagam frunze de patrunjel, telina, leustean".

Anul acesta, productia nu a dezamagit. Cultivatorii nu se mai aglomereaza insa la tarabe, ca pe vremuri. "Un macean, pe cultura ce o obtinea dintr-o gradina cultivata cu rosii, isi lua o Dacie noua. Altii si-au facut case, si localitatea a prosperat", povesteste Ioan Mercea, primar comuna Macea.

Inainte de Revolutie, mii de vagoane incarcate cu rosii plecau la export. Astazi, un kilogram-doua se mai strecoara cu greu in plasa cate unui cumparator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Festivalul paradaicilor