Antena Meniu Search
x

Video Flavian suferă de paraplegie spastică și singura lui șansă la o viața normală este o operație în SUA. Cum îl puteți ajuta

Să joci fotbal în fața blocului, să alergi prin parc alături de alți copii, să poți merge singur la şcoală sunt lucruri pe care cu toţii le luăm drept activităţi fireşti. Pentru Flavian, însă, ele rămân doar visuri. A fost diagnosticat, pe când avea doar patru ani, cu para-pareză spastică ereditară. Singura lui șansă la o viața normală este o operație în Statele Unite. Costurile sunt uriaşe, iar familia lui nu şi le permite, fără ajutorul nostru.

de Adrian Obreja

la 21.11.2021, 08:41

Flavian suferă de paraplegie spastică și singura lui șansă la o viața normală este o operație în SUA. Cum îl puteți ajuta

Flavian va împlini în februarie 15 ani. Este elev în clasa a 8-a la școala generală Nicolae Iorga din Focșani. Are rezultate bune la învățătură și îi plac matematica, grafica, desenul în creion și, ca oricărui copil, jocurile pe calculator. De iubit... iubește mersul pe bicicletă - e singurul moment în care nu se simte diferit de ceilalţi. Boala pe care o are îl face să nu poată călca decât pe vârfuri.

Flavian: Anumite sporturi nu pot să le fac cum trebuie. Am făcut la 11 ani fotbal şi după un an m-am lăsat că nu puteam să .... Cu colegii ... au început să înţeleagă şi nu mai au nicio problemă. Dar mai sunt oameni pe stradă care îmi atrag atenţia şi mă întreabă de ce merg aşa.

Flavian nu știe ce îsi dorește să se facă atunci când va fi mare, dar ştie un singur lucru: că vrea, din tot sufletul, să poată merge normal. 

Flavian: Mi-ar plăcea să fac Mate-Info. La şcoală e bine, mă înţeleg cu copiii. Am prieteni.

Pe acelaşi subiect

Flavian suferă de paraplegie spastică

Paraplegie Spastică se numeşte afecţiunea de care suferă, şi ea s-a transmis ereditar: a moştenit-o de la mama lui şi nici sora lui mai mare nu a scăpat.

În cazul lui Flavian, însă, afectarea este mult mai gravă. 

Stănica Moise, mama lui Flavian: Are un mers spastic, nu e ... şi se dezechilibrează, cade, şi numai pe vârfuri, pe călcâie nu merge deloc. Numai când mergem la recuperare, unde mergem, şi îl pune să meargă pe călcâie. Pe călcâie nu merge deloc, deci numai pe vârfuri. 

Patru ani avea Flavian când părinţii şi-au dat seama că ceva e în neregulă. 

Stănica Moise, mama lui Flavian: Am mers la medicul de familie, ne-a făcut o trimitere, am mers la Bucureşti, la Obregia, iar acolo s-a făcut investigaţii şi acolo ni s-a pus diagnosticul.

Neculai Moise, tatăl lui Flavian: Nu există tratament. 

Stănica Moise, mama lui Flavian: Deci recuperare. Ceea ce facem noi e recuperare. Nu luăm medicamente. 

O operație de Rizotomie Dorsală Selectivă, singura șansă ca Flavian să aibă o viață normală

Singura șansă ca Flavian să aibă o viață normală este o operație de Rizotomie Dorsală Selectivă. 

Neculai Moise, tatăl lui Flavian: Da, da, este o operaţie care nu se face în ţară. Numai în America. Operaţia asta se face la coloană. Taie nişte nervi, aşa am înţeles. 

Doar că operația costă 47 de mii de euro. 

Neculai Moise, tatăl lui Flavian: E o sumă prea mare şi de unde să strângem atâţia bani? Ca şi venituri, cât să avem? Vreo 3.000 de lei, 3.000 şi ceva, atât avem, eu şi cu soţia. Ea e pensionată pe caz de boală, ia 9 milioane şi ceva, ce să rămână? 

Flavian este așteptat peste ocean, la operație, în decembrie. Dacă nu se vor strânge toţi banii la timp, operația va fi reprogramată în ianuarie anul viitor.

Cei care vor să îl ajute pe Flavian pot contribui la fondul de solidaritate al Campaniei "Vreau sa ajut", donând prin SMS la numărul 8848, prin plată cu cardul, prin transfer bancar în conturile Fundației Mereu Aproape ori sunând la numerele fixe din rețeaua Telekom. Românii din străinătate pot ajuta prin donaţii online sau prin PayPal. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Flavian suferă de paraplegie spastică și singura lui șansă la o viața normală este o operație în SUA. Cum îl puteți ajuta