Antena Meniu Search
x

Un nou focar de pestă porcină a fost confirmat în judeţul Buzău. Oamenii au început să primească despăgubiri

Un nou focar de pestă porcină a fost confirmat în judeţul Buzău. 90 de porci au fost sacrificaţi într-o microfermă din apropiere de Râmnicu Sărat, după ce mai multe animale au murit din cauza pestei.

Vezi și

Un nou focar de pestă porcină a fost confirmat în judeţul Buzău. 90 de porci au fost sacrificaţi într-o microfermă din apropiere de Râmnicu Sărat, după ce mai multe animale au murit din cauza pestei. În timp ce în Buzău oamenii se tem că ar putea rămâne fără porci, în judeţul Brăila autorităţile au început să îi despăgubească pe cei ale căror animale au fost deja sacrificate.

Alarma a dat-o chiar proprietarul microfermei după ce mai multe animale au căzut răpuse pesta porcină. Veterinarii au ridicat atât porcii morţi, cât şi unii care dădeau semne de boală. Care însă au murit şi ei, pe drum, până să ajungă la laborator.

Focarul a fost confirmat în cursul nopţii de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti. Acum autorităţile vor decide dacă sacrificările animalelor vor continua şi în localităţile din apropiere. Vizaţi sunt 1800 de porci din gospodăriile oamenilor din cele şase sate din apropierea focarului.

Autorităţile cred că virusul ar fi ajuns în fermă prin intermediul unor muncitori din Brăila care făceau naveta zilnic. O altă variantă ar fi aceea conform căreia furajele, aduse tot din judeţul Brăila, au fost contaminate cu virusul pestei.

În judeţul Brăila, oamenii au început să primească despăgubirile promise de stat. Aproape 200 de săteni din Berteştii de Jos au stat azi la coadă la primărie. Fiecare a primit bani în funcţie de greutatea animalului sacrificat, dar şi de tipul de animal. 10 lei pentru fiecare kilogram de carne pentru un porc de până la 30 de kilograme. Opt lei pe kilogram au primit cei ai căror purcei erau puşi la îngrăşat. În general oamenii au fost mulţumiţi de despăgubirile primite.

Despăgubirile vor continua în alte comune din judeţul Brăila şi în următoarele zile. Cei care au de încasat sume de peste cinci mii de lei, vor primi banii în conturile bancare. Cei care au de încasat sume mai mici vor primi banii la sediile primăriilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Un nou focar de pestă porcină a fost confirmat în judeţul Buzău. Oamenii au început să primească despăgubiri