Antena Meniu Search
x

Fructele confiate, adevărate bombe calorice. Pe cât sunt de populare, pe atât sunt de periculoase pentru siluetă

Mâncatul sănătos devine o capcană când vorbim despre fructe. Caisele, prunele sau cireşele confiate sunt mai degrabă, bombe calorice, avertizează nutriţioniştii

Vezi și

Mâncatul sănătos devine o capcană când vorbim despre fructe. Caisele, prunele sau cireşele confiate sunt, mai degrabă, bombe calorice, avertizează nutriţioniştii. O singură porţie conţine de două ori mai mult zahăr decât cantitatea zilnică recomandată. În plus, prin procedeul de confiere, fructele îşi pierd toate vitaminele.

Caise, prune, banane sau citrice. Toate sunt pline de vitamine şi antioxidanţi. Însă, au cu totul alte proprietăţi atunci când sunt confiate. Adică fierte ore în şir în sirop de zahăr şi îmbibate în conservanţi. Ceva mai sănătoase sunt fructele deshidratate, însă puţini ştiu să le deosebească la rafturi.

Un sirop plin de calorii, avertizează nutriţioniştii. Adică nu mai mâncăm fructe, ci dulciuri. 

Mihaela Costin, nutriţionist: "De fapt şi de drept nu mai mâncăm un fruct. Putem să asociem consumul de fructe confiate mai degrabă cu un consum de gem sau de dulceaţă."

O porţie de fructe confiate conţine 80 de grame de zahăr. Asta înseamnă echivalentul a 20 de astfel de pliculeţe. Practic, când consumăm o singură mână de fructe confiate, consumăm şi cantitatea de zahăr recomandată de medicii nutriţionişti pentru două zile.

Pe lângă zahăr, în fructele confiate găsim şi conservanţi sintetici: acid citric, acid malic, dioxid de sulf şi sorbat de potasiu. Substanţe care pot provoca alergii, astm şi dureri la nivelul articulaţiilor. 

Pe rafturi, găsim fructe confiate şi în dulciuri sau iaurturi. Un adevărat pericol pentru copii şi persoanele cu diabet, avertizează specialiştii.

Mihaela Costin, nutriţionist: "Iaurtul cu fructe nu ar trebui să fie o opţiune decât dacă am citit eticheta şi ne asigurăm că nu există adaos de zahăr."

O variantă sănătoasă, însă nu atât de dulce, sunt fructele uscate. Mai ales că, pe tarabe, găsim prune deshidratate din belşug. Conţin vitaminele A, C şi K, potasiu şi multe fibre, care ajută la digestie. 

Gheorghe Brehoi, producător: "Se face o gaură mare în pământ, se pun acolo gratii ca la grătar ca cel pentru fript carne, asemănător. Şi dedesubt e focul mocnit."

Ca să fim siguri că nu mâncăm doar zahăr, ar trebui să cumpărăm produse cu o listă cât mai scurtă de ingrediente.

Mihaela Costin, nutriţionist: "La fructele uscate, lista de ingrediente ar trebui să specifice clar fructul şi metoda de obţinere şi cam atât."

Totuşi, nutriţioniştii ne sfătuiesc să nu consumăm în exces nici fructe deshidratate. Conţin multe glucide, care pot duce la îngrăşare şi chiar la diabet.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Fructele confiate, adevărate bombe calorice. Pe cât sunt de populare, pe atât sunt de periculoase pentru siluetă