Funcțiile de conducere aduc tulburări de personalitate (Video)

De Redactia Observator.
Publicat: 19.10.2020, 14:31.
Actualizat: 19.10.2020, 14:33

Ştiţi ce presupune sindromul Hybris? Aţi auzit de el? Aflaţi că i se mai spune "beţia puterii". Şi este vorba despre un comportament narcisist şi o tulburare a personalităţii pe care o întâlnim uneori la cei care dobândesc funcţii înalte şi de putere. Specialiștii din Sănătate îl numesc sindromul Hybris. Iar psihologii spun că, de-a lungul carierei, unii manageri dezvoltă chiar mai mult decât un simptom. 

Succesul, puterea şi banii vin la pachet cu tulburări de personalitate. Sindromul Hybris apare tot mai des în cazul celor care ajung în funcţii înalte, spun psihologii.

Gabriel Negoescu, psiholog clinician: Omul ajuns la putere îşi modifică nu numai poziţia psihologică, dar şi comportamentul şi biologia. Este un spaţiu tampon în care eu nu mă amestec cu ceilalţi, eu nu mai am nevoie de cei de jos, ei nu mai au ce să îmi ofere.

Dar lista simptomelor e mai lungă de atât. Cei care suferă de sindromul Hybris au tendinţa de a ignora sfaturile şi criticile celorlalţi, să piardă contactul cu realitatea şi să-şi folosească puterea în favoarea lor. Rolul rudelor şi al prietenilor este extrem de important, spun psihologii. Ei nu trebuie să tolereze un astfel de comportament.

Gabriel Negoescu, psiholog clinician: Trebuie să mă gândesc că am de-a face cu un om narcisic, un om orgolios, un om vanitos şi atunci depildă nu pot să-l contrazic în public, nu pot să folosesc anumite cuvinte. Mai de grabă pot să trimit un email, mai de grabă pot să îl abordez la telefon sau în privat.

Studiile arată că o persoană ajunsă într-o poziţie importantă manifestă cel puţin trei dintre simptomele Sindromului Hybris.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Mii de militari și polițiști mobilizați, de urgență, lângă București
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
A depășit perioada grea din viața lui, iar acum a devenit tată. Cum arată soția actorului din Home Alone
CaTine.ro
Thalia într-o ipostază inedită. Fotografia care i-a distrat pe fani
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro