Funcțiile de conducere aduc tulburări de personalitate (Video)
Ştiţi ce presupune sindromul Hybris? Aţi auzit de el? Aflaţi că i se mai spune "beţia puterii". Şi este vorba despre un comportament narcisist şi o tulburare a personalităţii pe care o întâlnim uneori la cei care dobândesc funcţii înalte şi de putere. Specialiștii din Sănătate îl numesc sindromul Hybris. Iar psihologii spun că, de-a lungul carierei, unii manageri dezvoltă chiar mai mult decât un simptom.
- Specialiștii numesc fenomenul sindromul Hybris.
Succesul, puterea şi banii vin la pachet cu tulburări de personalitate. Sindromul Hybris apare tot mai des în cazul celor care ajung în funcţii înalte, spun psihologii.
Gabriel Negoescu, psiholog clinician: Omul ajuns la putere îşi modifică nu numai poziţia psihologică, dar şi comportamentul şi biologia. Este un spaţiu tampon în care eu nu mă amestec cu ceilalţi, eu nu mai am nevoie de cei de jos, ei nu mai au ce să îmi ofere.
Dar lista simptomelor e mai lungă de atât. Cei care suferă de sindromul Hybris au tendinţa de a ignora sfaturile şi criticile celorlalţi, să piardă contactul cu realitatea şi să-şi folosească puterea în favoarea lor. Rolul rudelor şi al prietenilor este extrem de important, spun psihologii. Ei nu trebuie să tolereze un astfel de comportament.
Gabriel Negoescu, psiholog clinician: Trebuie să mă gândesc că am de-a face cu un om narcisic, un om orgolios, un om vanitos şi atunci depildă nu pot să-l contrazic în public, nu pot să folosesc anumite cuvinte. Mai de grabă pot să trimit un email, mai de grabă pot să îl abordez la telefon sau în privat.
Studiile arată că o persoană ajunsă într-o poziţie importantă manifestă cel puţin trei dintre simptomele Sindromului Hybris.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰