Gradele cu plus în această perioadă nu sunt benefice!
Primăvara prea timpurie nu este chiar benefică, aşa cum am fi tentaţi să credem. Temperaturile neobişnuit de ridicate pentru această perioadă produc probleme.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
În Vrancea, viţa de vie dă să înmugurească, iar un eventual ger poate compromite definitiv cultura pentru următorii trei ani.
Viticultorii speră ca lunile ianuarie şi februarie să nu aducă temperaturi cu multe grade sub zero. Doar aşa producţia de struguri ar fi salvată.
Viţa de vie este încă uscată, iar viticultorii se tem că aşa s-ar putea să şi rămână. Totul din cauza gradelor mult prea ridicate pentru această perioadă.
Asta ar însemna cel puţin trei ani de care planta are nevoie să se refacă. Iar pentru viticultori asta presupune producţie zero în toată această perioadă.
Oamenilor le mai rămâne doar speranţa. Localnicii îşi aduc aminte că au mai trecut printr-o situaţie asemănătoare în urmă cu aproape 30 de ani. Atunci, după o iarnă blajină, cu temperaturi ridicate, care au favorizat producerea ochilor la viţa de vie, a venit gerul.
Cele minus 30 de grade celsius în luna februarie au compromis aproape întreaga producţie de struguri din Vrancea. Zona cu cea mai mare suprafaţă cultivată cu viţă de vie din România. Peste 24.000 de hectare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰