Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Majoritatea grădinițelor private au rămas închise și luni, în ciuda promisiunilor făcute de autorități

Zeci de mii de părinţi s-au trezit seara trecută că Guvernul le-a făcut program. Grădiniţele private nu s-au deschis! Şi asta pentru că nu s-au publicat normele pe care fiecare centru educaţional trebuie să le respecte. 

de Redactia Observator

la 15.06.2020 , 22:40

  • Proprietarii de grădinițe nu au deschis pentru că nu au fost publicate normele de aplicare a legii.
  • Părinții care stau cu copiii acasă nu mai primesc indemnizațiile de 75% din salariu.

Părinții nu îşi pot duce copiii la grădiniţă sau la afterschool. Guvernul nu a publicat normele de securitate şi igienă anti-Covid pe care trebuie să le respecte centrele educaţionale. Situaţia este cu atât mai rea cu cât părintele care stă acasă cu copilul nu mai primeşte bani de la stat pentru că anul şcolar s-a încheiat. Nici până la această oră, normele nu au fost publicate în Monitorul Oficial. În aceste condiţii, nici mâine nu se vor redeschide grădiniţele.

După trei luni în care s-au descurcat cum au putut, pentru zeci de mii de părinţi vestea că se redeschid creşele şi grădiniţele a fost ca o gură de aer. 

Oana Popescu Coliban, mămică: Făcusem pregătiri să îi aduc astăzi, îl pregătisem pe cel mic să se întâlnească cu colegii, cu distanţă, e adevărat, ştiind că nu o să fie uşor, dar a înţeles.

Vezi și

Planurile le-au fost date peste cap în ultimul moment. 

Deşi părinţii ştiau că de astăzi îşi pot aduce copiii înapoi la grădiniţe, aseară au fost informaţi printr-un email venit din partea directorilor de grădiniţe că trebuie să îi mai ţină pe cei mici acasă cel puţin o zi.

Oana Popescu are doi copii în învăţământul privat. Cel mare este un copil cu dizabilităţi. 

Oana Popescu Coliban, mămică: Pentru el, suferinţa e teribilă pentru că a stagnat din achiziţii. E o suferinţă să vezi că ar fi putut să facă logopedie.

Chiar şi aşa, familia Popescu se consideră norocoasă. Au bunici, care pot avea grijă de copii. Nu la fel este situaţia pentru Florentina. E mamă singură. În cele trei luni cu grădiniţele închise nu a lucrat pentru că a beneficiat de legea care prevede o indemnizaţie de 75% din salariu pentru părintele care stă acasă cu copilul. 

Florentina Cernat, mămică: Nu voi mai putea să stau deloc acasă pentru că legea a expirat vineri. Ea era în vigoare până la terminarea cursurilor şcolare. Sunt nevoită să mă duc la serviciu. Nu am nicio soluţie.

Şi patronii de grădiniţe sunt revoltaţi. 

Adela Hanafi, patroană grădiniţă: Am aflat de la televizor că astăzi nu putem deschide. A fost o situaţie foarte ciudată pentru noi, a trebuit să luăm legătura cu toţi părinţii să le comunicăm această noutate. 

Andreea Deconescu, manager grădiniţă: Nu am riscat să deschidem fără aceste norme pentru că pot apărea amenzi şi alte probleme pe care nu ni le asumăm: de exemplu, nu putem risca să apară un caz în grădiniță şi să aşteptăm apoi consecinţele. 

Au fost şi câțiva proprietari de grădiniţe care au deschis pe cont propriu, ghidați doar de normle anunțate de INSP. 

Conform documentului obţinut de Observator, pentru a se redeschide, grădiniţa trebuie să facă triajul epidemiologic zilnic al copiilor, să fie dezinfectată zi de zi și să organizeze cat mai multe activităţi în aer liber.

Cum au fost lăsați în aer mii de părinţi cu o seară înaintea redeschiderii? Răspunsurile oficialilor sunt cel puțin suprinzătoare. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Vineri s-au făcut toate specificaţiile pentru un ordin comun. Ministerul Sănătăţii le-a dat pentru clarificare şi punere în practică şi inclusiv trimitere la Monitorul Oficial, către Ministerul Educaţiei. 

Monica Anisie, ministrul Educaţiei: Nu ştiu de ce anume nu s-a întâmplat să plece în weekend la Monitorul Oficial. Nici nu ştiu dacă la Monitorul Oficial se lucrează în weekend. 

Ei bine, da. Monitorul Oficial lucrează în weekend, dar angajații Ministerului Educației nu le-au dat nimic de lucru. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri sociale » Majoritatea grădinițelor private au rămas închise și luni, în ciuda promisiunilor făcute de autorități