Video Gramatica a bătut Consiliul Judeţean Timiş: S-a ajuns până la a se cere ajutorul Academiei Române
Probleme de.... gramatică la Consiliul Judeţean Timiş! Angajaţii instituţiei nu au știut cum să facă acordul cu articolul posesiv în titlul noului regulament al instituţiei. După dezbateri aprinse, au ajuns să ceară ajutor chiar de la Academia Română.
E ca
m greu cu gramatica la instituțiile publice, mai ales prin documentele oficiale. Angajații Consiliului Județean Timiș nu au știut cum să facă acordul cu articolul posesiv, așa că s-a cerut ajutorul Academiei Române.
Explicația a venit chiar de la președintele CJ Alin Nica. A fost ședință ordinară la Consiliul Județean Timiș, iar un proiect de hotărâre le-a cam dat bătăi de cap aleșilor. Mai mult din cauza "problemelor de formă" și de… gramatică.
Actul a fost făcut în baza unui model orientativ stabilit printr-un ordin al ministrului Administrației și Dezvoltării, iar subalternii lui Alin Nica au lăsat mai multe greșeli în el.
Articolul posesiv le-a dat bătăi de cap
O problemă gramaticală dintr-un document oficial a creat dezbateri intense la Consiliului Judeţean Timiş. Practic, a fost luat un model venit de la Ministerul Administraţiei şi Dezvoltării şi superficial modificat, astfel că au ieşit la iveală greşelile.
Cea mai mare dilemă a apărut încă din titlu. Cum e corect: Regulamentul de funcţionare a Consiliului Judeţean Timiş sau Regulamentul de funcţionare al Consiliului Judeţean Timiş.
Unii au spus că regulamentul este al Consiliului şi nu organizarea şi funcţionarea, deci se pune al. Şi ca să lămurească pe toată lumea care a lipsit de la ora de gramatică la care s-a predat articolul posesiv s-a trimis o hârtie tocmai Academiei Române să-i ceară ajutor. Răspunsul lingviştilor de acolo a fost clar: Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Judeţean Timiş.
Determinanţi organizare şi funcţionare se referă la CJ Timiş şi atunci acordul trebuie făcut cu aceste două cuvinte.
Conform definiţiei articolul posesiv însoţeşte un substantiv sau un pronume în cazul genitiv şi indică posesorul unui obiect. Articolul posesiv se acordă în gen şi număr cu substantivul determinat şi nu cu substantivul în cazul genitiv.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰