Antena Meniu Search
x

Video Greşeala majoră pe care o comit mulţi turişti la munte. Îi poate costa chiar şi viaţa

Intervenţiile salvamontiştilor se înmulţesc în august, când sunt şi cei mai mulţi turişti care pleacă să cucerească munţii. Cei mai mulţi rămân blocaţi pe munte pentru că sunt încălţaţi în sandale sau adidaşi. Sunt mii de astfel de intervenţii pe an, iar unele salvări nu se pot face decât cu elicopetere.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 23.08.2023, 19:55

Vezi și

Salvamontştii spun că tot mai mulţi turişti cad victime muntelui pentru că pleacă neeechipaţi. Se duc sus cu telecabina, dar la coborâre, în drumeţie, apar obstacolele. De exemplu, Vârful Postăvarul, la 1.800 de metri, nu poate fi cucerit în adidaşi, atrag atenţia specialiştii.

Cum te îmbraci în drumeţie la munte

"Este foarte multă piatră pe jos. Trebuie să vin echipat. Acum sunt neechipat. Data viitoare o să vin echipat", spune un turist. "Cred că nu ar fi indicat în papuci, ar trebui tenişi sau bocanci de munte", este de părere un altul.

Câteva sfaturi utile pentru începători. "Încălţămintea potrivită, iar în rucsac o sticlă cu apă, ceva de mâncare, o lanternă frontală şi obligatoriu o pelerină de ploaie, sunt câteva dintre cele mai importante piese de echipament pentru o excursie în siguranţă. Chiar şi pe traseele de dificultate mică", spune Claudiu Loghin, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

"Bocancii cu talpă antiaderentă ca să nu aluneci. Eu cel puţin alunec, pe pietre, pe grohotiş, pe iarbă", povesteşte o turistă. Înainte de orice drumeţie, e bine să vedem şi cum va fi vremea, mai îndeamnă salvamontiştii. "Să se informeze foarte bine asupra traseului pe care trebuie să îl abordeze. Să se asigure că sunt condiţiile meteo ok pentru a merge pe munte", recomandă Nicolae Parate, Salvamont Braşov.

Luna celor mai multe accidente la munte

Din tot anul, august e luna cu cele mai multe accidente pe munte. "Vin neechipaţi, în sandale, în şlapi, în tot felul de alte încălţări care nu sunt adecvate pentru o excursie pe munte", adaugă Nicolae Parate, Salvamont Braşov. 

"De la an la an, este mai mare cu 200 până la 500 de cazuri anual. Deja anul trecut am avut peste 7.500 de intervenţii în care am salvat 8.900 de oameni", spune Sabin Cornoiu, șeful Salvamont România.

Un incident s-a întâmplat şi azi la baza Masivului Postăvarul. Un băiat de 14 ani a căzut şi s-a accidentat la braţ. Şi tatăl lui a fost rănit uşor când a încercat să îl prindă. Din fericire, au reuşit să meargă până la punctul Salvamont unde au primit îngrijiri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Greşeala majoră pe care o comit mulţi turişti la munte. Îi poate costa chiar şi viaţa