Antena Meniu Search
x

Video Harta alegerilor parlamentare 2020. Cum și-au împărțit județele PSD, PNL, USR-PLUS, UDMR și AUR

PNL a pierdut alegerile parlamentare dar, cel mai probabil, va rămâne la Guvernare. La scrutinul cu cele mai mari suprize, PSD a convins 30% dintre cei care s-au dus să voteze. Liberalii s-au clasat pe locul 2, cu 25,2% dintre voturi. Podiumul este completat de USR Plus, pentru care au optat 15,1% dintre alegători. 

Adrian Lupușor
de Adrian Lupușor

la 10.02.2021, 14:43

Vezi și
  • După un test greu la alegerile locale, când au pierdut primării şi consilii judeţene, social democraţii sunt mulțumiți de scorul la alegerile parlamentare.
  • Partidul Mişcarea Populară şi Pro România nu au trecut pragul electoral şi riscă să dispară. 

De aici încep şi veştile bombă. Alianţa pentru Unirea Românilor, o formaţiune de care puţini au auzit până aseară, a primit 8,3% dintre voturi iar UDMR a luat peste 6%. Două partide importante pana ieri, cel al fostului preşedinte Traian Băsescu şi cel al fostului premier Ponta, Partidul Mişcarea Populară şi Pro România, nu au trecut pragul şi riscă să dispară. 

15% din voturi vor fi redistribuite în Parlament

Aproape 15% din voturi vor fi redistribuite, aşa că, în Parlament, situaţia va fi uşor diferită, cu procente mai mari pentru toate partidele. 

PSD va depăşi 35%, PNL se va apropia de 30%, USR va creşte spre 18 procente, AUR va fi cotat la 10%, iar UDMR va ajunge la aproape 8%. De la aceste cifre încep calculele pentru a forma o alianţă de guvernare. 

Klaus Iohannis a anunţat că va convoca consultări cu toate partidele în zilele următoare.

Imaginile surprinse la sediile principalelor partide trădează atmosfera incordată. Liberalii urmăresc cu înfrigurare cifrele exit-poll-ului care urma să fie anunţat la ora 21. În faţa jurnaliştilor, Ludovic Orban îşi proclamă victoria, deşi procentele spun altă poveste.

Ludovic Orban, președintele PNL: ”Luând în considerare marja de eroare şi, mai ales, toate evaluările pe care le-am făcut, PNL consideră că este câştigătorul acestor alegeri. Atât câştigătorul moral, cât şi câştigătorul la finalizarea procesului de numărare a voturilor”

În cealaltă tabără, la PSD se savurează victoria. După un test greu la alegerile locale, când au pierdut primării şi consilii judeţene, social democraţii sunt acum mulţumiţi de scor.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: ”Aş dori să le mulţumesc românilor că au sancţionat această batjocură la adresa lor, în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei, închiderea şcolilor, închiderea pieţelor, închiderea bisericilor”.

Pe zi, lucrurile s-au văzut altfel. Distanţa dintre principalele două partide a crescut. Şi declaraţiile s-au schimbat.

Dacian Cioloş - preşedinte PLUS: ”În legătură cu viitorul premier, credem că este esenţial să susţinem un candidat credibil. USR-PLUS este gata să îşi asume guvernarea alături de PNL. Evident, UDMR, în aceste condiţii, devine indispensabil.

Alexandru Rafila, propunerea PSD la Palatul Victoriei

În iureşul negocierilor, PSD joacă o carte surprinzătoare: Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, este numele propus şi în contextul unei crize sanitare fără precedent. La vremuri noi, politicienii vechi întregesc lista nominalizărilor: Vasile Dâncu, Mihai Tudose şi Sorin Grindeanu - ultimii doi, foşti premieri.

Sorin Grindeanu - prim-vicepreşedinte: ”Există şanse foarte puţine, spre 0, să ne aliem cu un asemenea partid precum AUR”.

Şi acum ajungem la marea întrebare. Cum va arăta coaliţia de guvernare? Ce partide vor fi la putere şi cine va rămâne în opoziţe. În baza datelor de până acum, se conturează două scenarii:

1. Partidul Naţional Liberal, care după redistribuire va ajunge cel mai probabil la 27% din voturi, se va alia cu USR Plus, care ar putea însuma 18% din totalul voturilor exprimate. Alături de UDMR, ar putea avea o majoritate la limită, de circa 51% din numărul senatorilor şi deputaţilor.

2. Varianta a doua de guvernare se axează în jurul Partidului Social Democrat. Deşi a câştigat alegerile, PSD-ului îi este mai greu să formeze o majoritate, dar nu imposibil. Cele 34-35 de procente pe care le va obţine până la final cântăresc mult. Cu încă 10% de la AUR, rămâne loc de discuţii cu PMP, dacă va intra în Parlament.

Klaus Iohannis vrea guvern de coaliție

Doar că, dincolo de toate calculele politice, ultimul cuvânt îl are preşedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis - preşedintele României: Rezultatele alegerilor arată că nu există un câştigător. Se cristalizează rapid o coaliţie de centru-dreapta, care va putea să propună un guvern de coaliţie”.

Şeful statului nu e obligat să desemneze premierul propus de partidul care a triumfat la alegeri, ci de cel care dovedeşte că are susţinerea a cel puţin 233 de senatori şi deputaţi.

După votul de ieri, harta României s-a colorat în roşu şi galben. PSD a obţinut cele mai multe sufragii în 23 de judete, în timp ce PNL a fost preferatul alegătorilor în alte 13. Alianţa USR-PLUS a ieşit victorioasă în Capitală şi în două judeţe mari - Braşov şi Timiş. Iar UDMR, în mod tradiţional, şi-a adjudecat alegerile în Satu-Mare, Mureş, Harghita şi Covasna.

Alegerile generale de anul acesta au stabilit un record negativ: s-a înregistrat cea mai mică rată de participare la urne - doar 32%. Practic, un român a votat cât trei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Harta alegerilor parlamentare 2020. Cum și-au împărțit județele PSD, PNL, USR-PLUS, UDMR și AUR