Video Ideea prin care o comună din Maramureş reapare pe harta turistică a ţării: "E foarte mare oportunitatea. Altă şansă nu avem"
O veche localitate minieră, importantă în dezvoltarea economiei ţării, se reinventează turistic. Comuna Băiuţ, din judeţul Maramureş, va avea prima rezervaţie de zimbri din nordul României. Autorităţile speră să crească astfel oportunităţile unei comunităţi care, odată cu închiderea mineritului, şi-a pierdut strălucirea de altădată.
La 80 de kilometri de Baia Mare, e un loc denumit "capătul lumii". Aici, la 1.000 de metri altitudine, într-un peisaj idilic de iarnă, înconjurat de păduri, autoritățile au gândit prima rezervație de zimbri din Maramureș.
Localitatea şi-a pierdut strălucirea de altădată în anul 2007, când a fost pus lacăt pe minerit. Atunci, aproximativ 4.000 de persoane au rămas fără un loc de muncă. Subteranele localității le cunoaște și Petru, care timp de 20 de ani a lucrat ca miner. Astăzi, el şi mulţi alţi localnici, speră ca localitatea sa renască.
Petru Demeter, fost miner: Suntem bătrâni, e foarte mare oportunitatea. Altă şansă nu avem
Localnic: Avem aici foarte multe locuri frumoase, locuri care merită vizitate. Cu atât mai mult, dacă o să fie şi această rezervaţie, eu zic că o să fie un lucru în plus şi benefic pentru comună.
Şi primarul localităţii este optimist şi încrezător în proiect. Beneficiarii nu vor fi doar turiştii, care vor veni să descopere rezervaţia, ci şi localnicii, pentru care se vor crea locuri de muncă.
Viorica Maciuc, primar Băiuț: Toţi vizitatorii vor avea nevoie de cazare, de masă şi în jur au ce vedea. Avem foarte multe puncte de atracţie. Lucrăm la nişte trasee turistice, în zona forestieră
"În aproximativ 8 luni de zile, în această zonă numită de către localnici Leorda, zimbrii vor zburda, spre bucuria vizitatorilor", transmite Simona Vasiac, reporter Observator.
Radu Trufan, vicepreședinte CJ Maramureș: Va fi dezvoltată pe o suprafaţă iniţială de 5 hectare
Mai avem 2 hectare pe care putem să dezvoltăm ulterior rezervaţia. Vom aduce un număr de 5, 6, 7 zimbrii, nu mai mult, la început.
La nivel național există 5 rezervații de zimbri, iar cea de la Băiuț va fi finanţată exclusiv de consiliul judeţean cu 3 milioane de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰