Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Imagini de poveste în Suceava: mai multe ciute, surprinse în timp ce aleargă prin nămeți în căutarea hranei

Imagini de poveste surprinse într-o pădure acoperită de zăpadă din județul Suceava. Mai multe ciute au fost filmate în timp ce aleargă prin nămeți în căutarea hranei.

de Daniel Murărescu

la 04.01.2021 , 17:07

ciute Cârd de ciute filmate în pădurile Romsilva - Ocolul Silvic Stulpicani - Romsilva via Facebook
  • Filmarea, realizată de un angajat al Romsilva

În cadrele surprinse de un pădurar se văd aproximativ 10 ciute care aleargă prin zăpadă, iar reprezentanții Romsilva au profitat de ocazie pentru a explica diferența între căprioare și ciute.

"Un video de senzație, cu un cârd de ciute filmate în pădurile Romsilva-Ocolul Silvic Stulpicani.... Poate ar merita clarificată o confuzie destul de frecvent întâlnită. Perechea cerbului este ciuta sau cerboaica și NU căprioara! Aceasta din urmă este femela căpriorului! Cerbul se mai numește și taur sau taur de cerb", au scris, pe Facebook, reprezentanții Romsilva.

Articolul continuă după reclamă

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Potrivit specialiștilor Romsilva, cârdurile sau turmele de cerbi și ciute sunt trecătoare. Cele de toamnă se numesc turme sau cârduri de boncăluit, adunând în jurul unui taur între două şi cinci ciute cu sau fără viţei. După terminarea boncăluitului, cerbii masculi se despart de cerboaice, acestea alcătuindu-şi, la rândul lor, alte cârduri de iernat. Uneori şi taurii însoţitori, sau lăturaşi, se întâmplă să rămână peste iarnă alături de ciute. Cel mai adesea, însă, ei se alătură turmelor de iernat ale masculilor.

Reprezentanții Romsilva mai spun că la venirea primăverii cerbii se împrăştie, iar ciutele se împart în grupuri mai mici, ori devin şi ele singuratice, păstrându-şi alături doar puii. Viţeii se nasc în luna mai și au o blană pestriţă, care îi ajută să fie aproape invizibili în pădure. De obicei fiecare ciută fată un pui, dar sunt destule şi fătările cu doi pui. Viţeii, nume pe care îl poartă până îşi schimbă culoarea în cea de adult, rămân alături de cerboaice până la peste un an, uneori chiar şi până la doi ani.

Daniel Murărescu Like

Daniel Murărescu face parte din echipa Observator de decembrie 2016, de la relansarea site-ului, şi este în prezent editor de content.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri sociale » Imagini de poveste în Suceava: mai multe ciute, surprinse în timp ce aleargă prin nămeți în căutarea hranei