Antena Meniu Search
x

În România, furtunile lovesc precum uraganele! VIJELIA a făcut ŞASE VICTIME la Iaşi

În zilele caniculare, ne sufocăm în marile oraşe. Cu adevărat, dacă e să judecăm după zecile de cazuri între care aleargă ambulanţele. Respirăm aer uscat şi fierbinte. Plin de toxinele din atmosferă.

Vezi și

În zilele caniculare, ne sufocăm în marile oraşe. Cu adevărat, dacă e să judecăm după zecile de cazuri între care aleargă ambulanţele. Respirăm aer uscat şi fierbinte. Plin de toxinele din atmosferă.

Pentru că acum, mai mult decât oricând, organismul uman resimte poluarea. Cei mai afectaţi sunt cei care suferă de boli cronice. Dar şi noi, ceilalţi, ne topim pe picioare. O ploaie de vară, la finalul zilei, răcoreşte aerul.

Însă în zilele prea calde, şi furtunile sunt foarte violente. La Iaşi, vijelia a lovit ca uraganul şi a rănit şase oameni, spectatori la un festival. Până la această oră au fost emise 26 de avertizări de scurtă durată cod portocaliu de ploi şi vijelii şi 35 de atenţionări cod galben. 

La sfârşitul unei zile caniculare, norii se rup peste unul dintre cele mai mari oraşe din România. Iaşi.

Furtuna aproape că opreşte maşinile în trafic. Iar pe străzi, vijelia rupe din rădăcini copaci. 

La un festival de muzică, organizat în zonă, niciun cort nu a mai rămas în picioare. Imaginile sunt ca după un uragan. Şase oameni au fost răniţi după ce cortul s-a prăbuşit peste ei. Unul a ajuns la spital. Iar concertele, s-au amânat. 

Vaslui. Un alt mare oraş, e sub ape. Pe străzi, curg râuri. După doar câteva minute de ploaie. Şi totuşi, după o zi fierbinte, aerul e în sfârşit respirabil. 

În Bucureşti, e tot cald. Iar asta se vede cel mai bine în trafic. 

Peste un milion de maşini circulă zilnic în capitală, iar în apropierea marilor bulevarde nu se poate respira. Oamenii grăbesc pasul pe trecerea de pietoni, iar şoferii închid geamurile, chiar dacă nu au aer condiţionat.

Praful şi gazele de eşapament le invadează plămânii.  

Urmează o perioadă de foc. În următoarele zile vom avea chiar şi 36 de grade, la umbră. Marile oraşe se vor transforma în adevărate cuptoare. Praful şi noxele vor rămâne în apropierea solului, din cauza aerului rarefiat. 

Mai exact, în timp ce aerul cald se ridică, în atmosferă rămâne un strat format din particulele toxice: noxe şi praf. Vulnerabili sunt astmaticii şi cardiacii.

Traficul intens asociat cu temperaturile ridicate şi cu aerul uscat, specific ţării noastre, creează efectul de seră. Efectele sunt imediate.

Mii de oameni ajung la camerele de gardă din cauză că organismul pierde foarte multă apă, sângele se îngroaşă şi se creează aşa-numitele tromboze, cheaguri de sânge.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » În România, furtunile lovesc precum uraganele! VIJELIA a făcut ŞASE VICTIME la Iaşi