Antena Meniu Search
x

Video Înălţarea Domnului, tradiţii şi obiceiuri. Ce este strict interzis să facem astăzi

Astăzi se ciocnesc ouă și se spune "Hristos s-a înălţat!" Ortodocşii sărbătoresc Înălţarea Domnului, una dintre cele mai importante sărbători creştine. Praznicul are loc în fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paşti. 

de Adrian Obreja

la 13.06.2024 , 08:57

Înălţarea Domnului se sărbătoreşte la 40 de zile de la Paşte şi simbolizează înălţarea umanităţii alături de Iisus Hristos, astfel că în bisericile din toată ţara se ţin slujbe speciale şi rugăciuni, care amintesc de învăţăturile şi promisiunile lui Iisus Hristos. 

Înălţarea Domnului, tradiţii şi obiceiuri. Ce este strict interzis să facem astăzi 

În popor, sărbătoarea este cunoscută şi sub numele de Ispas, după numele ciobanului care stătea ascuns în spatele unor pietre şi a urmărit şi a văzut Înălţarea, după care a mers acasă şi a povestit tuturor ceea ce a văzut. De-a lungul timpului de Înălţare au luat naştere mai multe tradiţii şi obiceiuri, unele dintre ele nu se mai ţin în zilele de astăzi, însă o parte dintre ele se ţin în continuare cum ar fi vopsitul ouălor.

Vezi și

Astăzi se spune Hristos s-a înălţat, iar în bătrâni se spune că astăzi ar trebui făcute semănătorile pentru a fi un an cu roade bogate. Tot din bătrâni, astăzi se atingeau vitele cu leuştean pentru a se îngrăşa şi pentru a fi sănătoase. Astăzi fiind sărbătoare cu cruce roşie nu se fac treburi gospodăreşti şi nu se spală haine. Pe 13 iunie, la 40 de zile de la Paşte, se sărbătoreşte şi Ziua Eroilor, astfel că slujbele clasice din biserici se ţin alte slujbe de pomenirea la monumentele eroilor în cinstea şi memoria celor căzuţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat până acum probleme în reciclarea sticlelor, prin sistemul RetuRO?
Observator » Stiri sociale » Înălţarea Domnului, tradiţii şi obiceiuri. Ce este strict interzis să facem astăzi