Încălzirea globală afectează speciile de peşte din Marea Neagră. Hamsia şi zărganul au migrat spre ape mai calde
Hamsiile nu se mai găsesc în această perioadă în Marea Neagră, deşi turiştii care ajung pe litoral ar plăti oricât pentru o porţie. Nici pescarii n-au mai prins demult zărgan, peşte căutat în toate cherhanalele.
Hamsiile nu se mai găsesc în această perioadă în Marea Neagră, deşi turiştii care ajung pe litoral ar plăti oricât pentru o porţie. Nici pescarii n-au mai prins demult zărgan, peşte căutat în toate cherhanalele.
Hamsia şi zărganul sunt peşti sensibili la schimbările climatice. Curenţii dinspre Nord au răcit marea, iar ploile au modificat salinitatea, determinându-i astfel să migreze, spun specialistii.
Şprotul şi calcanul mai sunt doar în larg, la adâncimi de peste 80 de metri, deoarece aici, iarna, apa este mai caldă decât la suprafaţă. Puţine specii sunt rezistente la modificările climatice.
Restaurantele de pe litoral şi-au schimbat meniul. Le oferă clienţilor în special scrumbie şi chefal.
Schimbările climatice au totuşi şi câteva efecte pozitive.
Peştele românesc migrează în această perioadă spre Grecia, Turcia şi Bulgaria, de unde ajungem să îl importăm.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰