Antena Meniu Search
x

Un nou incendiu produs la o fostă fermă de porci din Periș a înecat în fum zone rezidențiale din București (Video)

Incendii cu repetiţie lângă Bucureşti. Terenul unei foste ferme de porci din Periş a luat foc din nou, în mod misterios. Incendiul, al doilea în ultimele patru luni, a înecat în fum zonele rezidenţiale din nordul Capitalei. Oamenii care stăteau la zeci de kilometri au sunat la 112 din cauza aerului irespirabil. A fost emis chiar şi un mesaj Ro-Alert.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 10.08.2020, 19:51

Vezi și
  • Incidentul nu este primul de acest gen.
  • Prima dată, la începutul anului, proprietarul fostei ferme de porci a fost amendat cu 115.000 de lei.

Pământul fumegă din nou pe hectare întregi în locul unde, cândva, a fost o fermă de porci. Noaptea trecută, locuitorii din Periş, Snagov, Corbeanca, Buftea şi Otopeni s-au trezit intoxicaţi în propriile case. Pompierii au descoperit abia azi ce arde. 

Bogdan Toma, purtător de cuvânt Inspectoratul pentru Situații de Urgență: A fost transmisă şi o avertizare prin sistemul Ro-Alert pentru Sectorul 1 al Capitalei şi zona de nord a judeţului Ilfov. 

Imediat după emiterea mesajului Ro Alert, meteorologii au făcut o simulare şi au venit cu veşti nu tocmai bune. Pe parcurul întregii zile, fumul dens va fi împins spre localităţile din nordul Capitalei.

În luna aprilie, acelaşi teren a mai fost mistuit de flăcări, iar aerul toxic a staţionat deasupra Bucureştiului 12 ore. Atunci, proprietarul a fost amendat cu 115.000 de lei. 

Eugen Cosma, Agenţia pentru Protecţia Mediului: Se pare că nu funcţionează. Din nou văd că se repetă aceeaşi chestie. Sunt dejecţii de la fostele ferme de porci şi înţeleg că conţin nişte substanţe care sunt destul de toxice.

Nu este exclus ca atunci, ca şi acum, focul să fi fost pus intenţionat de cei care vor să-şi cureţe terenurile. 

Pentru autorităţi, nu e o problemă care arde. Poliţia Ilfov a deschis un dosar pentru distrugere din culpă care a fost trimis la Parchetul Judecătoriei Buftea. Dar până acum nu a fost găsit niciun vinovat. Viceprimarul din Periş fuge şi el de întrebări. 

Zenobia Mureşan, viceprimar Periş: Nu stau la întrebări decât după ce se rezolvă problema. Încheiem procesele verbale și atunci vorbim. 

Aproape zece hectare de vegetaţie au ars. Fumul gros şi înecăcios s-a simţit pe zeci kilometri. Garda de mediu a trimis un laborator mobil pentru monitorizarea aerului. Concluzia: fumul nu e periculos, e doar un disconfort olfactiv. Deocamdată nu s-a dat nicio amendă 

"Nu sunt creșteri ale concentrațiilor poluanților care pot pune în pericol sănătatea populației. În schimb, amploarea incendiului care a antrenat și batalurile de dejecții de la fosta fermă provoacă un disconfort olfactiv puternic", a fost mesajul transmis de reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Un nou incendiu produs la o fostă fermă de porci din Periș a înecat în fum zone rezidențiale din București (Video)