Încodeiatul oualelor, tradiţie străveche de paşte
Ne apropiem de sfintele sărbători de Paşte, iar meşterii populari îşi pun din nou în valoare măiestria. Ouăle au fost încondeiate şi îmbrăcate în coliere de mărgele.
Două artiste din Târgu Mureş ne-au împărtăşit şi nouă secretul meşteşugului lor. Doamna Maria Culcear foloseşte mărgelele de când se ştie. Bunica i-a arătat ce trebuie să facă. Iar ea a învăţat.
În timp, Doamna Maria a dezvoltat o tehnică proprie prin care aplică mărgelele. Meşteşugul i-a ajutat sufletul, şi i-a format mâna. În 18 ani de muncă, ouăle făcute de ea au atins ordinul sutelor. Şi toate colţurile lumii.
Mărgelele nu sunt singurele înfrumuseţări care pot fi aduse unui ou de găină, gâscă sau chiar şi struţ. Încondeiatul este o tehnică la fel de interesantă şi de migăloasă. Chişiţa, instrumentul pentru încondeiat, ţine loc de pensulă. În ceara de albine se află întreaga paletă de culori.
Restul ţine doar de îndemânare şi talent. Oana este studentă, dar în timpul liber dă şi lecţii amatorilor. Cei care au trecut pragul muzeului au fost fascinaţi de ambele tehnici. Iar copiii au plecat mândri. Le pot da lecţii mamelor acasă, în ceea ce priveşte ouăle de Paşte.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰