Instalarea lui Sevil Shhaideh, ca premier, ar putea face din România un model de toleranţă în Uniunea Europeană
Instalarea lui Sevil Shhaideh, la Palatul Victoria, ar putea face din România un model de toleranţă în Uniunea Europeană.
Instalarea lui Sevil Shhaideh, la Palatul Victoria, ar putea face din România un model de toleranţă în Uniunea Europeană.
Într-o Europă în care vedem zilnic valuri tot mai mari de xenofobie şi extremism, în România, dincolo de disputele politice încă vorbim de toleranţă şi deschidere. Cel puţin, dacă ne uităm la primii oameni în stat.
Preşedintele României, o ţară majoritar creştin-ortodoxă, este de confesiune evanghelică luterană. Un aspect intens discutat în campania pentru prezidenţiale, ne amintim. Posibilul noul prim-ministru este de confesiune musulmană.
Klaus Iohannis face parte din Biserica Evanghelică Luterană de Confesiune Augustană din România care numără, în prezent, peste 14 mii de credincioşi.
Nu sunt singurele exemple cei doi. Al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, este romano-catolic. Şi confesiunea preşedintelui Senatului a fost subiect de discuţii în spaţiul public, e drept, că mai mult în contextul numeroaselor mariaje, întrucât Biserica Catolică nu permite unirea destinelor în faţa lui Dumnezeu decât o singură dată. Cât despre această confesiune, aproape 900 de mii de români sunt romano-catolici.
Mergem la al treilea om în stat, Liviu Dragnea. Creştin ortodox, la fel ca 86% din populaţia României. Conform recensământului, în România sunt peste 64 de mii de musulmani, cei mai mulţi, peste 40 de mii, în Constanţa, oraşul natal al lui Sevil Şaideh. În România, există 18 culte recunoscute de autorităţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰