Antena Meniu Search
x

Video Instrumentele muzicale exotice, o încercare de a salva fabricile de viori. Producătorii luptă cu pierderile cauzate de pandemie

Pandemia i-a redus la tăcere şi pe marii producători de instrumente muzicale. Inevitabil s-au confruntat cu comenzi reduse, producţie mai mică şi implicit angajaţi mai puţini. Ca să poată rezista au fost nevoiţi să caute tot felul de soluţii. Aşa că fie au adus pe piaţă produse mai puţin cunoscute, fie le-au perfecţionat pe cele vechi. Acum aşteaptă să îşi asculte instrumentele produse pe marile scene ale lumii.

de Redactia Observator

la 16.03.2021, 17:39

Vezi și
  • Vânzări mai mici pentru producătorii de instrumente muzicale
  • Comercianţii au fost nevoiţi să se îndrepte spre diverse soluţii

Fabrica de la Reghin, cunoscută pentru viorile căutate de muzicieni din toată lumea, a reuşit să scoată pe piaţă în perioada pandemiei trei noi instrumente. Printre acestea cajonul. O invenție a sud-americanilor, folosită de cele mai multe ori în concertele de jazz, blues sau flamenco. 

Paul Tripon, angajat: Prima dată a fost introdus in muzica flamenco de catre chitaristul Paco de Lucia care a si modificat instrumentul adaugand aceste corzi de chitară producând acest sunet specific. Există şi tehnici avansate de a utiliza acest instrument, inclusiv cu călcâiul, există o tehnică de slide, se modifică tonalitatea, se pot folosi şi perii sau beţe. 

Cel mai mare producător de instrumente muzicale de lemn din Europa şi-a îmbogăţit oferta şi cu un instrument mai puţin obişnuit. Vioara cu goarnă - un instrument cu tradiție în județul Bihor.

Nicolae Bâzgan, director fabrică de instrumente: Vioara este cântată, utilizată în special în zonele montane ale Franţei, Elveţiei, Germaniei, Austriei şi ale României, în zona Bihorului. Este o construcţie modernă în sensul că are nişte mecanisme de acordare care au fost special construite.

Vânzările au scăzut din cauza pandemiei

Din cauza pandemiei, atât cererea de instrumente muzicale cât şi producţia au scăzut substanţial faţă de anii precedenţi. 

Nicolae Bâzgan, director fabrică de instrumente: Lipsa unor spectacole, lipsa funcţionării şcolilor de muzică, lipsa unor concerte au determinat ca foarte multă lume să nu mai facă investiţii în instrumente muzicale lucru care s-a concretizat şi în comenzi mai mici.

Un alt producator afectat de pandemie este Vasile Gliga, cel care produce instrumente muzicale cu coardă de peste 30 de ani, în Reghin. 

Vasile Gliga, lutier: A fost un an extraordinar de dificil anul 2020 mai ales că două luni au trebuit să stea oamenii acasă și piața de instrumente muzicale a încetat. Nu se prevede nici acum un an mai bun, nu pot să spun că au crescut comenzile și foarte greu să ții forța de muncă.

Anul acesta a încercat să se îndrepte spre instrumente personalizate pentru a creşte interesul clienţilor. De la Reghin, instrumentele muzicale pleacă spre toate colțurile lumii. Din Germania până în Japonia, Australia şi Statele Unite. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Instrumentele muzicale exotice, o încercare de a salva fabricile de viori. Producătorii luptă cu pierderile cauzate de pandemie