Video Întâlnirea Junilor din Mărginimea Sibiului, un obicei vechi de peste 70 de ani, care nu dă semne că se va stinge
Cu obiceiuri unice şi jocuri din moşi strămoşi. Aşa au sărbătorit tradiţia sute de tineri din Mărginimea Sibiului, la Întâlnirea Junilor. Obiceiul este vechi de peste 70 de ani, şi nici nu dă semne că se va stinge curând. Junii şi Junesele şi-au etalat costumele într-o paradă a portului popular, au cântat şi au dansat, iar la final s-au prins într-o horă, aşa cum cere datina.
Îmbrăcaţi în costume tradiţionale, ţesute cu migală pentru această zi de sărbătoare, 12 cete de juni şi junese din Mărginime şi-au dat întâlnire la Sălişte.
Nan Sorin, reprezentant Ceata Junilor Apoldu de Jos: Cioareci groși de lână, zurgălăi care au rol estetic și auditiv, ia, cheptar și un serpar și nu în ultimul rând căciula care e foarte importantă, împodobită cu pene de păun.
Vasile Sterp, reprezentat Ceata Junilor Jina: Costumul nostru e specific satului de munte, pentru zona friguroasă, de aceea avem două rânduri de piele de oaie. Am venit cu steagul specific zonei noastre.
Nelipsite au fost şi cetele din două localităţi din Vâlcea şi Argeş. Feciorii şi fetele vin aici an de an, în amintirea strămoşilor lor, vechii oieri. Rând pe rând, junii i-au încântat pe localnicii şi turiştii veniţi special să vadă parada portului popular.
Iar atunci când viitorul îmbrăţişează trecutul, iese o mare horă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰