Antena Meniu Search
x

Video Sătenii din Mărișel respectă tradițiile cu sfințenie. Celebrul colind al junilor, în patrimoniul UNESCO

A început perioada colindelor, iar câte zone, atâtea obiceiuri. În inima Munţilor Apuseni, în satul Mărişel, județul Cluj, tradiția se păstrează vie și acum. Celebrul colind al junilor a intrat în patrimoniul UNESCO sub denumirea de colind de ceată bărbătească.

de Redactia Observator

la 26.12.2022, 07:31

Vezi și

În inima Munţilor Apuseni, în satul Mărişel, județul Cluj, timpul pare că a stat în loc. În Ajunul Crăciunului, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, patru cete de flăcăi iau la pas fiecare uliţă din sat şi încep să colinde imediat ce se încheie slujba de la biserică.

Un jun trebuie să fie îmbrăcat cu cizmele de gumă, cu blugi negri, geacă de piele, pamblica, fularul alb, clopul împodobit cu pene şi bota. Timp de trei zile, Junii de la Mărişel dansează, colindă şi iau la joc fiecare fată nemăritată din sat. În această perioadă, junii nu au voie să doarmă.

Viorel Ghic, primar Mărişel: Este printre unicele locuri din ţară, unde tradiţia se păstrează aşa ne-a lăsat-o părinţii, bunicii şi străbunicii noştri.

Ceata de juni este formată din zece tineri, iar în fruntea ei se află un staroste care îi coordonează în toată această perioadă.

Pe acelaşi subiect

Claudiu Purcel, jun: Noi mergem, facem gălăgie să ne audă omul. Starostele intră şi întreabă dacă primeşte cu colindul. Începem să zicem colinda de bun-venit, iar după aceea ne punem fiecare în colţuri şi zicem restul colindelor.

Marius Roşu, staroste: Trebuie ca să întru în casă. Să îi întreb dacă ne lasă. Să îi invităm la conac după aceea. După ce terminăm de colindat prin sat o să facem joc aici la cămin.

Anul trecut, tradiţionalul Colind al Junilor de la Mărişel a intrat în patrimoniul UNESCO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Sătenii din Mărișel respectă tradițiile cu sfințenie. Celebrul colind al junilor, în patrimoniul UNESCO