Video Intervențiile estetice, fără reacții adverse la vaccinarea anti-Covid
Tot mai multe femei apelează la medicul estetician pentru a-şi îmbunătăţi aspectul fizic. Însă multe au fost puse pe gânduri în momentul în care, peste Ocean, au apărut câteva reacții adverse după vaccinarea anti-COVID. Medicii spun în schimb că nu există niciun risc. Chiar şi aşa, în ultima perioadă multe femei au sunat la cabinet pentru confirmare.
- Medicii recomandă o pauză între intervenţia cu acid hialuronic şi vaccinul anti-Covid.
Femeile din România care au apelat la tratamente de înfrumuseţare cu acid hialuronic se gândesc de două ori înainte să se vaccineze împotriva COVID-19, de teama că pot dezvolta reacţii adverse.
Temerea a apărut după ce în mediul online au apărut mai multe ştiri despre astfel de cazuri înregistrate în Statele Unite. Totuşi medicii ne liniștesc.
Mirela Susan, medic primar dermatolog: ”În ultima vreme am avut foarte multe întrebări de la paciente de-ale noastre care au fost injectate cu acid hialuronic în trecut și acum au sunat la clinică să se intereseze dacă se pot vaccina anti-Covid. Noi am liniștit pacientele și vrem să le liniștim în continuare și sa le spunem că se pot vaccina chiar dacă au acid hialuronic injectat la nivelul feței”
Potrivit medicilor, reacţiile adverse sunt doar un răspuns al sistemului imunitar, care odată activat după vaccin, vede acidul hialuronic ca fiind un corp străin în organism şi acţionează.
Este totuşi recomandată o pauză între intervenţia cu acid hialuronic şi vaccinul anti-Covid.
Reacții adverse în cazul unor pacienți vaccinați care aveau acid hialuronic injectat
Sunt milioane de femei din toata lumea care apelează la astfel de tratamente ca să scape de riduri, să-şi mărească buzele sau să îşi accentueze pomeţii.
Inclusiv medicii de familie spun că nu există riscuri.
Dr Aida Puia, medic de familie: ”Din câte am citit eu, s-au semnalat trei cazuri. Trei cazuri sunt prea putine pentru a putea trage o concluzie. Lumea se poate vaccina, nu este nicio contraindicație”
Întrebările au apărut după ce un comitet de experţi din Statele Unite a constatat în timpul testelor clinice că unii voluntari care aveau acid hialuronic injectat sufereau de reacţii adeverse: la vaccinarea cu serul Moderna, precum inflamarea zonei sau transpiraţie.
Specialiştii spun însă că aceste reacţii nu sunt periculoase şi că pot apărea la orice fel de vaccin, inclusiv în cazul unei infecţii bacteriene sau după o procedură stomatologică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰