Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Patronii de terase, investiții semnificative în măsurile de protecție

Cu terasele deschise, industria restaurantelor este tot în pierdere. Echipamentele de protecţie ale angajaţilor şi dezinfectanţii cresc cheltuielile patronilor. Asta în timp ce, oricum, localurile funcţionează la jumătate din capacitate. Unii spun că au investit peste 10 mii de euro ca să poată redeschide terasele în condiţii de siguranţă.

de Redactia Observator

la 02.06.2020 , 22:48

  • Patronii de terase susțin că au investit mii de euro.
  • Autoritățile din Brașov au anunțat că vor sprijinii patronii de terase.

Victoria redeschiderii teraselor e dulce-amăruie pentru patroni. Condiţiile impuse de Guvern pentru a funcţiona le reduc drastic din profit. 

Experienţa ieşirii la terasă arată diferit atât pentru clienţi, cât şi pentru angajaţi. Ospătarii trebuie să poarte măşti de protecţie sau viziere şi este necesar ca mănuşile să fie schimbate din trei în trei ore. 

Ştefan Gleveşanu, manager restaurant: Dacă am respecta legea get beget ar trebui în fiecare zi să folosim pentru un om cam 40-50 perechi de mănuşi. Care în momentul ăsta au un preţ aproape triplu de normalitate. 

Vezi și

În plus, patronii sunt obligaţi să igienizeze spaţiile cu biocid şi să pună la dispoziţia clienţilor dezinfectanţi. Sunt costuri suplimentare, care vin după aproape trei luni de pierderi. 

Ionuţ Melintescu, director restaurant: Asta face ca costurile cu echiparea unui angajat pe lună să fie de circa 300 de lei. Costurile totale se ridică la 10.000 de euro, bani pe care, în momentul acesta, îi suportăm noi. 

În plus, multe dintre materialele de protecţie s-au scumpit. Spre exemplu, măştile. 

Costel Bertea, manager terasă: Toate firmele care distribuie, fiind oportunişti, nu pot să fiu în dezarcord cu ei, de la 20-30 de lei cutia de 100 de bucăţi a ajuns la 60 de lei cutia cu 50 de bucăţi. 

Cătălin Pamfir, ospătar: Mi se pare destul de greu. E în oarecare măsură jenant să le ai tot timpul. 

Patronii atrag atenţia că toate cheltuielile lor se dublează, în timp ce încasările sunt mai mici. Restaurantele sunt în continuare închise, iar pe terase nu pot scoate decât jumătate din mese. 

Ştefan Gleveşanu, manager restaurant: În momentul ăsta estimez un 50% sub anul trecut. Pe care noi încercăm să îi câştigăm din alte segmente, precum livrările la domiciliu. 

Chiar şi aşa, cel puţin deocamdată, preţurile din meniuri nu se vor schimba. 

Ionuţ Melintescu, director restaurant: În momentul de faţă nu am crescut niciun preţ, avem aceleaşi preţuri de vânzare pe care le aveam înainte de închiderea restaurantelor. 

Patronii restaurantelor cer ajutor de la stat pentru a supravieţui. Deocamdată, doar Primăria Braşovului a anunţat că îi va sprijini pe cei care au terase. Aceştia vor putea plăti doar jumătate din chirie până la sfârşitul anului. Industria estimează că pandemia i-a costat până acum acum un miliard de euro din încasări şi falimentul a 5000 de restaurante. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » Patronii de terase, investiții semnificative în măsurile de protecție