Video

ÎPS Teodosie vrea mitropolie şi atacă prin interpuşi: ''Faptul că îl gelozeşti pe Teodosie sau Tomisul nu e problema lui''

De Redactia Observator.
Publicat: 26.05.2021, 19:37.
Actualizat: 26.05.2021, 19:51

Săptămâna şi scandalul în Arhiepiscopia Tomisului. Înaltpreasfinţitul Teodosie nu renunţă la ideea de a avea mitropolie şi îl atacă prin interpuşi pe Preafericitul Daniel, cel care i-a refuzat cererea. O scrisoare de desene animate, compusă de amatori, strigă apărătorul arhiepiscopului de la malul mării. Patriarhul îi transmite lui Teodosie că discuţia este nepotrivită şi închisă definitiv.

ÎPS Teodosie: Toți au venit să-mi solicite să promovez reactivarea mitropoliei Tomisului.

Un vis la care Înaltpreasfinţitul Teodosie nu vrea să renunţe cu niciun chip. Nu a uitat nici scrisoarea pe care patriarhul Daniel i-a trimis-o acum o lună. Îi erau criticate ambițiile personale şi atitudinea provocatoare, dar şi prejudiciile aduse Bisericii ortodoxe, inclusiv prin promovarea plagiatului. De data aceasta, arhiepiscopul Tomisului a atacat prin vocea unui subordonat al său, vicepreşedinte al unei academii obscure pe care tot el o conduce.

Constantin Barbu, vicepreşedinte Academia Tomitană, profesor: Patriarhul României este un tip genial, dar scrisoarea a fost compusă de doi amatori. De-asta numesc că e de desene animate pentru că nu vreau să spun exact ce gândesc.

Citește și:

Până la urmă, a spus ce a gândit. Motivul refuzului patriarhului ar fi cel mai mare păcat al omenirii.

Constantin Barbu, vicepreşedinte Academia Tomitană, profesor: Patriarhul are orgolii ca toți românii. Faptul că îl gelozeşti pe Teodosie sau Tomisul nu e problema lui Teodosie.

Nici Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii ortodoxe, nu a scapat de tirul acuzaţiilor.

Constantin Barbu, vicepreşedinte Academia Tomitană, profesor: L-am văzut că era agitat la televizor, nu termină frazele, cum îl cheamă pe asta, purtătorul de cuvânt la București. Banescu pune virgulă, s-a terminat, când a pus virgulă nu termină propoziția.

ÎPS Teodosie vrea mitropolie în Dobrogea

Înaltpreasfinţitului Teodosie nu a asistat la prelegerea de două ore a prietenului său, dar şi-a dat binecuvântarea pentru discursul acestuia. S-a întors doar pentru câteva minute şi a dezvăluit secrete şoptite la nivel înalt.

ÎPS Teodosie: Patriarhul Teoctist mi-a spus în taină: te rog să înființezi Episcopia Tulcei pentru că fără ea nu se poate promova Mitropolie.

Cea mai veche episcopie înființată pe teritoriul țării în secolul al patrulea va rămâne însă doar o menţiune istorică. Patriarhia nu a fost convinsă că merită să o pună din nou pe harta adminsitrativă a Bisericii Ortodoxe.

"Pentru Patriarhia Română, care s-a exprimat inclusiv prin Cancelaria "Sfântului Sinod", forul decizional cel mai înalt al BOR, problema (re)înființării unei mitropolii a Tomisului este una definitiv închisă".

Vechea Mitropolie a Tomisului a existat până în secolul al şaptelea, când a fost desfiinţată de stăpânirea otomană.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
Ce spune un primar din Bulgaria despre România, după ce a vizitat țara noastră
libertatea.ro
Mărturia unui român care s-a întors din Grecia abia intrată în zona roșie: ”N-a fost nici măcar un control minim în vama Giurgiu, să mă întrebe dacă am vaccinul”
Ziare.com
Horoscopul zilei de 3 august 2021. Săgetătorii sunt gata de vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Cât a ajuns să coste un șezlong în Mamaia. Turiștii au făcut „drum întors”!
gandul.ro
Simona Halep, apariție spectaculoasă alături de Ion Țiriac la turneul WTA de la Cluj! Sportiva a petrecut momente de neprețuit alături de mentorul ei | GALERIE FOTO
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Ce voiau să facă preotul Costel Paizan și soția lui chiar înainte să moară
redactia.ro
Actorii din Adela, Mara Oprea, Oana Moșneagu și Vlad Gherman, fac spectacol pe plajă. Cum se distrează
tvhappy.ro
Descoperire șocantă! La 6 ani de la tragedia din „Colectiv”, Arena Națională nu respectă normele de siguranță la incendiu
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro