Antena Meniu Search
x

Mugur Isărescu despre insinuările privind colaborarea cu Securitatea: "Orice așa-zisă referință nu poate fi decât un prefabricat"

Banca Naţională a României a emis un comunicat privind informaţiile apărute în presă potrivit cărora, Mugur Isărescu ar fi colaborat cu Securiatea. Documentul face trimitere la un interviu publicat recent de Jurnalul Naţional, în care guvernatorul a răspuns unor insinuări în acest sens.

Banca Naţională a României a emis un comunicat privind informaţiile apărute în presă potrivit cărora, Mugur Isărescu ar fi colaborat cu Securiatea. Documentul face trimitere la un interviu publicat recent de Jurnalul Naţional, în care guvernatorul a răspuns unor insinuări în acest sens.

În interviul apărut luna trecută, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a infirmat informaţiile potrivit cărora, ar fi semnat zeci de note despre colegi şi diplomaţi pentru Securitatea comunistă, înainte de 1989. Într-un interviu publicat recent în Jurnalul Naţional, Mugur Isărescu, a subliniat că activitatea sa de dinainte de '89 este "arhicunoscută".

"Activitatea mea de dinainte de '89 este arhicunoscută. Am lucrat timp de 17 ani într-un singur loc, la Institutul de Economie Mondială", a spus guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, în perioada comunistă, instituţia a avut un statut special, de aceea subiectul este în continuare de interes:

Pe acelaşi subiect

"Institutul avea într-adevăr o poziție specială în epocă. De exemplu, avea acces direct la fluxul Reuters, pentru a accesa prețuri, evoluții de cursuri valutare, știri din economia mondială etc. Analizele cercetătorilor pe baza acestor date ajungeau pe canale specializate la instituțiile abilitate, la Ministerul Comerțului, la Guvern, inclusiv pe masa lui Ceaușescu. Având în vedere importanța și destinația acestora, era precizat cu inițiale numele tuturor celor care participau la redactarea materialelor, de la analist la dactilografă. Din acest motiv, probabil, au apărut, și continuă să prezinte interes și astăzi, întrebările legate de activitatea IEM", a declarat Mugur Isărescu pentru Jurnalul Naţional.

Întrebat dacă activitatea din institut poate fi considerată una de poliţie politică, guvernatorul BNR a subliniat că nu poate fi vorba despre aşa ceva.

"Când am devenit prim-ministru, am cerut explicit să se analizeze activitatea institutului. Concluzia acelei analize a fost una clară: că nu e vorba de așa ceva! Este adevărat că statutul neconvențional al IEM impunea salariaților o anumită rigoare. Cu atât mai mult, cu cât am avut multe întâlniri în acea perioadă cu cercetători, cu jurnalişti străini, cu diplomați, și am plecat de mai multe ori în străinătate. Desigur, cu acceptul, așa cum era atunci, al instituțiilor statului. Și cu referințe pe care angajații le scriau între ei ca garanții reciproce. Colectivul nostru era foarte unit în jurul personalității academicianului Costin Murgescu", a spus Mugur Isărescu.

Potrivit acestuia, orice eventuală altă așa-zisă referință nu poate fi decât un prefabricat:

"Orice eventuală altă așa-zisă referință nu poate fi decât un prefabricat, așa cum au fost multe pe această temă din 1989 încoace. În 27 de ani, tot ce se făcea acolo a fost verificat și răsverificat. Așa că eventualele insinuări, care pot apărea, nu pot fi decât noi episoade din lunga listă de strădanii de a fi acuzat cu orice preț de către aceeași oameni care şi-au făcut un subiect cotidian din persoana mea", a afirmat Mugur Isărescu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Mugur Isărescu despre insinuările privind colaborarea cu Securitatea: "Orice așa-zisă referință nu poate fi decât un prefabricat"